Sjukdom och symptom

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och/eller ändtarmen som gör att tarmen inte fungerar som den ska.

Vid ulcerös kolit är det enbart tjocktarmen som drabbas och inflammationen är ytlig i slemhinnan. Inflammationen börjar precis innanför ändtarmsöppningen och sträcker sig olika högt upp i tjocktarmen. Hos en del håller sig inflamma­tionen i ändtarmen utan att den sprider sig men hos andra drabbas hela tjocktarmen. Eftersom olika stor del av tjocktarmen drabbas hos olika personer brukar ulcerös kolit delas in i:

  • Proktit: Endast ändtarmen inflammerad.
  • Proktosigmoidit: Ändtarmen och även en bit av tjocktarmen närmast ändtarmen, totalt cirka 30–40 cm är inflammerad.
  • Vänstersidig kolit: Vänstra delen av tjocktarmen är inflammerad, totalt cirka 50–60 cm är inflammerad.
  • Total kolit eller extensiv kolit: Mer än den vänstra sidan av tjocktarmen är inflammerad.

Inflammation i ändtarmen leder till täta avföringar med slem och blod. Avföringen är formad (det vill säga inte lös) men eftersom inflammationen sitter i den mest känsliga delen av tarmen kan symtomen vara påtagliga. Om inflammationen går högre upp i tarmen blir avföringen lösare och man kan drabbas av kramp i magen strax innan tarmtömning. Krampen brukar släppa direkt efter man har tömt tarmen. Ibland syns inflammationen även i blodprover när inflammationen når högre upp än ändtarmen.

Nattliga diarréer är ett mer allvarligt tecken på kraftig inflammation eftersom tarmen håller sig stilla på natten när den mår bra.