FAQ Efter hemkomsten

Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig efter din operation.

Frågor och svar efter tjock- och ändtarmsoperation

Det är vanligt med värk i buken efter operationen. Efter titthålsoperationer får enstaka patienter värk från axelpartiet, vilket försvinner inom ett par dagar. Smärtstillande läkemedel har bäst effekt om de tas regelbundet. Du rekommenderas att ta Paracetamol (t ex Alvedon® eller Panodil®) regelbundet till en början. Vid svårare smärta kan Paracetamol kombineras med ytterligare smärtstillande läkemedel som du fått recept på. God smärtlindring underlättar fysisk aktivitet. När du rör på dig får du bättre blodcirkulation och minskar därmed risken för bland annat blodpropp och lunginflammation.

Du ska inte använda tvål i operationsområdet. Om du har fått duschförband över operationssnitten kan förbanden sitta kvar upp till en vecka efter operation. Du ska byta ditt förband om det är mättat med blod eller blött efter dusch. Det går bra att använda kirurgtejp direkt på operationssnittet. Kirurgtejp och förband finns att köpa på apotek. Det tar cirka 14 dagar för såren att läka, under den tiden rekommenderar vi dig att inte bada, simma eller basta.
Ibland uppstår ett blåmärke runt operationssnittet. Detta är normalt och försvinner vanligtvis inom 2–3 veckor.

Antingen försluts operationssåren med stygn som kroppen bryter ner eller med stygn eller metalklamrar som man måste gå till vårdcentral, för att ta bort. Sjuksköterskan informerar dig om detta vid utskrivningen.

Det är viktigt att vara i rörelse och försöka leva som vanligt när du kommer hem. Du kan redan dagen efter operationen börja promenera och efter några dagar återgå till normala aktiviteter. Du kommer att känna en ökad trötthet som kan sitta i många veckor efter operationen. Tung fysisk aktivitet som exempelvis styrketräning bör du vänta med i 6–8 veckor och därefter endast starta med försiktigt. Om du skulle ta i för mycket brukar kroppen säga ifrån, därför är det viktigt att lyssna till signaler såsom smärta, yrsel etc.

Du kommer att få en blodförtunnande injektion, Fragmin®, för att minska risken för blodpropp. Behandlingstiden är mellan 14 till 30 dagar, beroende på vilken sjukdomsdiagnos du har. Under vårdtiden kommer du få lära dig hur du själv ska ta dina sprutor.

I vissa fall kan tarmen vara oberäknelig under en längre tid, det vill säga att det kan vara svårt att kontrollera tarmtömningen. Det kan förbättras genom att se över vad du äter eller din medicinering.

Efter en tarmoperation kan du oftast äta och dricka som vanligt. Om du behöver en speciell kosthållning efter operation, kommer du att få träffa en dietist innan hemgång. Det är vanligt att matlusten minskar en period och då kan det vara lättare att äta flera, mindre måltider utspritt över dagen.

En operation är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Du kommer att må bättre allteftersom kroppen återhämtar sig. Det är normalt att känna sig trött, ledsen och nedstämd efter en operation. Detta kan även påverka din sexuella lust. Ibland kan nerver som styr de sexuella organen skadas vid operationer kring ändtarmen.

Vid hemgång får du uppföljningstider till din läkare och sjuksköterska. En sjuksköterska kommer efter ett par dagar, ringa upp dig och stämma av hur du mår. Du kommer även bli uppringd av din kontaktsjuksköterska som följer upp hur det har gått efter första månaden hemma. Cirka 30 dagar efter operation, kommer du till kirurgmottagningen för ett återbesök till din kirurg.

Vi rekommenderar att du är alkoholfri i 4 veckor efter operation (liksom innan operation 4 veckor). Detta för att förbättra förutsättningarna för din återhämtning, och minska risken att du drabbas av infektioner, akuta hjärtproblem och blödningar.

Du behöver ha ett totalt rökstopp i samband med din operation. Minst 6 veckor innan samt 6 veckor efter. Rökstopp i samband med operation minskar risken för komplikationer. Om du röker i samband med din operation fördubblas risken att drabbas av infektioner och blödning samt risk för förlängd läkningsprocess.

Kontakta Ersta sjukhus;

  • Om du får rodnad, värmeökning eller ömhet i operationsområdet.
  • Om du får feber över 38 grader.
  • Om smärtan tilltar, trots att du tar de läkemedel du är rekommenderad.
  • Om du som fått en ileostomi förlorar mer än 1 liter vätska per dag i din stomi. Det påverkar din vätske- och saltbalans i kroppen på ett negativt sätt.

Vid akut försämring dagtid eller om du har frågor som kan härledas till din operation, ska du kontakta kirurgmottagningen. Se kontaktuppgifter på kirurgmottagningens hemsida

Vid akut försämring, som kan härledas till din operation, kvällar, nätter och helger, kontakta avdelningarna 3 eller 5, telefon 08-714 62 33 eller 08- 714 61 82.