Före operation
Förberedelser
Veckan innan operation träffar du en sjuksköterska och fysioterapeut på vårdavdelningen (ibland blir du uppringd per telefon istället). Du får information om vilken typ av vård du kommer att få efter operationen och du visas runt på avdelningen.
Om det planeras för att du ska få en stomi, kommer du att träffa en stomiterapeut.
Du kommer att få träffa en narkosläkare och få information om vilken smärtlindring du får efter operationen. Narkosläkaren bestämmer också vilka av dina ordinarie läkemedel du ska ta på operationsdagens morgon.
Kostråd före operation
Du kan äta och dricka som vanligt innan operation. Men om du har gått ner i vikt den senaste tiden, är mager eller äter små mängder mat jämfört med hur du brukar äta, bör du äta mer energirik mat inför operation.
På operationsdagens morgon ska du dricka två näringsdrycker, så kallad Preop®-drycker.
Rengöring av tarmen
Vid vissa operationer behöver tarmen vara ren. Därför får somliga patienter laxerande dryck som ska tömma hela tjocktarmen dagen före operationen. Andra patienter får enbart ett minilavemang på operationsdagens morgon. I vissa fall behövs ingen tarmrengöring alls.
Medtag till sjukhuset
• Stödstrumpor (sjukgymnast informerar dig om det)
Operationsdagen
Beroende på om du sover på avdelningen natten till operationsdagen eller om du kommer samma dag som operation, gör du dina förberedelser hemma eller på avdelningen.
• duscha
• dricka två stycken Pre-op® drycker
• ta antibiotika
• eventuellt laxera med lavemang
Sövning och smärtlindring
Du kommer att vara sövd under operationen. Narkos kan liknas vid en kontrollerad djup sömn. Under narkosen övervakas du noggrant av narkosläkare och narkossjuksköterska. Några patienter får även en ryggbedövning vid operationen i tillägg till sövningen.
Under operationen läggs en kateter in i urinröret, som avvecklas efter operation.
Vid speciella önskemål eller frågor finns möjlighet att ställa dem när du träffar en narkosläkare inför operation.
Efter operation
Efter operationen placeras du på vår uppvakningsavdelning. Vanligtvis sover du över där en natt, innan du kommer till vårdavdelningen.
Smärtlindring
Du som har fått en epiduralbedövning har kvar den två - fyra dagar beroende på vilket ingrepp du har gjort. När epiduralbedövningen stängs av ersätts den med smärtlindrande tabletter.
Spinalbedövningen (ryggbedövning utan kateter) går ur kroppen efter cirka ett dygn, då ersätts den med smärtlindrande tabletter.
Det är viktigt att du talar om för personalen när du har ont. Det är bara du som vet hur stark din smärta är och därför skall smärtlindringen anpassas efter dina behov. Det innebär ingen fördel att ”stå ut” med smärtan, eftersom det ger en ökad belastning för kroppen vilket kan försämra din återhämtning.
Med hjälp av en smärtskala som heter VAS (Visuell Analog Skala) så bedömer vi din smärta efter operation. Skalan är graderad från ”ingen smärta” till ”värsta tänkbara smärta” på en 10-gradig skala.
Efter titthålsoperationer är det också vanligt att man får ont i axlarna. Detta är inte farligt, utan en naturlig följd av att magen varit fylld med koldioxid under operationen.
Mat och dryck
Du får börja dricka redan fyra timmar efter operationen. Du bör då dricka minst en liter vätska, inklusive två förpackningar näringsdrycker under operationsdygnet. Du kommer även få äta en lättare måltid. Vissa patienter blir mer påverkade av sövningen vilket kan medföra ett illamående. Om du känner dig illamående finns det läkemedel mot det.
Dagarna efter operationen ska du äta mindre måltider ofta och tugga maten väl. Vi serverar mag-tarmanpassad mat till frukost, lunch, middag och mellanmål. Målet är att du ska dricka ca. två liter vätska, inklusive tre förpackningar näringsdryck per dygn, för att tillgodose ditt behov av näring. Måltiderna serveras i matsalen.
Aktivitet efter operationen
Efter operation försämras blodcirkulationen och ventilationen av lungorna. Sängläge medför ytterligare försämring av dessa funktioner. Det är därför viktigt att du rör på dig efter operationen, då detta betydligt minskar risken för komplikationer såsom blodpropp och lunginflammation.
Redan på operationsdagen ska du pröva att sitta upp. Målet är att du de närmaste dagarna efter operationen ska vara ur sängen (sitta upp eller stå) minst sex timmar fördelat på både förmiddag och eftermiddag. Det är bra om du går minst två vändor i korridoren per dag. För att kunna utvärdera behandlingen och hjälpa dig på bästa sätt, för vi tillsammans med dig anteckningar över hur du äter och rör dig.
Stomi
Om du har fått en stomi vid operationen kommer du att få hjälp med att träna på att sköta den av personal på vårdavdelningen och av stomiterapeut.
Utskrivning
Vårdtidens längd beror på när du uppfyller utskrivningskriterierna som är:
- får i dig tillräckligt med näring och vätska
- uppe minst 6 timmar per dag
- tillräckligt smärtlindrad VAS 3–4, efter erhållen smärtlindring
- har haft gas- och/eller avföring
- inga obehandlade infektionstecken
Om du behöver ytterligare hjälp att återhämta dig innan du åker hem kan du skrivas ut till rehabilitering på ett annat sjukhus/rehabiliteringsenhet. Före hemgång träffar du din kirurg. Recept samt sjukintyg skrivs om särskilda behov finns. Du har även ett utskrivningssamtal med sjuksköterskan som informerar om bland annat skötsel av såret. Du kommer erhålla uppföljningstider till sjuksköterska och läkare. Om du har fått en stomi skriver stomiterapeuten ut stomimaterial. Du som har en cancerdiagnos kommer ha ett utskrivningssamtal utifrån den text som finns i Min vårdplan.
Ditt sjukintyg finns att hämta i tjänsten "Mina Intyg" på 1177.se där du loggar in med BankID. Om du inte har tillgång till detta be om att få sjukintyget utskrivet av din kirurg.
Ordna själv, om möjligt, transport hem från sjukhuset. Vid de flesta fallen kan man efter operation ta sig hem kommunalt, om inte en annan medicinsk bedömning görs.
Om du är utomlänspatient är du själv ansvarig för bokning av din hemresa.