Ersta sjukhus är ett av de sjukhus som utreder och opererar flest fall i Sverige. Vi deltar i det Nationella kvalitetsregistret för kolorektalcancer och våra resultat står sig väl i jämförelse med övriga sjukhus som opererar dessa tumörformer. Vi bedriver även specialiserad forskning inom området.
Mer information om cancer i tjock- och ändtarm erhåller du i din Min vårdplan, framtagen av Regionalt cancercentrum i Stockholm - RCC. Syftet med Min vårdplan är att du ska känna dig trygg och välinformerad om vad som händer under utredning och behandling.
Behandling
De flesta tjock- och ändtarmstumörerna opereras bort, men ibland behövs det en tilläggsbehandling innan eller efter operationen. För att vi skall kunna bedöma vilken behandling som är bäst lämpad för dig, kommer du först att bli föremål för ett utredningsprogram med till exempel skiktröntgen. Du kommer därefter att bli diskuterad på en multidisciplinär rond I det multidisciplinära teamet ingår tarmkirurg, onkolog, röntgenläkare, patolog och specialistsjuksköterska. Teamet gör en samlad bedömning av vilken behandling det rekommenderar i ditt fall. Slutgiltigt beslut om behandling fattas av dig och din ansvariga kirurg. På Ersta sjukhus får alla patienter en patientansvarig tarmkirurg och kontaktsjuksköterska.
Operation
Tjocktarmscancer (Koloncancer)
Tjocktarmscancer behandlas oftast med en operation där det sjuka partiet av tjocktarmen tas bort. De flesta operationerna utförs här med titthålsteknik vilket ger ett lättare efterförlopp. Det är ovanligt att man får stomi vid operation av tjocktarmscancer. Ibland rekommenderar vi cytostatika (cellgifter) efter operation.
Ändtarmscancer (Rektalcancer)
Ändtarmscancer behandlas ofta med operation. Strålbehandling är här vanligt förekommande före operationen och i vissa avancerade fall ger man även cytostatika. Vid operation av ändtarmstumörer kan man ofta göra en koppling mellan tjocktarmen och ändtarmsöppningen. Du får då nästan alltid en tillfällig stomi medan denna koppling läker. Ibland sitter tumören så nära ändtarmsöppningen att hela ändtarmen och ändtarmsöppningen måste opereras bort. Du får då en permanent stomi.
Godartad tumör eller polyp
Godartade tumörer eller polyper i tarmen behöver ofta tas bort för att minska risken för utveckling till cancer. De flesta tas bort med endoskopisk teknik, men ibland är det mera lämpligt med en operation.
Polyp i tjocktarmen
Vid operationen tas det sjuka partiet av tjocktarmen bort med god marginal. Dessa operationer kan ofta genomföras med titthålsteknik. Det är ovanligt med stomi vid operation i tjocktarmen.
Polyp i ändtarmen
Godartade förändringar i ändtarmen kan ibland behandlas med en skonsam operationsmetod, så kallad Transanal Endoskopisk Mikrokirurgi, där man opererar med instrument via tarmöppningen.
Titthålsteknik
Vid titthålsteknik görs flera små hål på buken för instrument och en kamera. Ett arbetsutrymme skapas i ett lager mellan bukväggen och tarmarna, genom att blåsa in koldioxid. Koldioxiden släpps ut i slutet av operationen. Ibland är de anatomiska förhållandena sådana att en titthålsoperation inte går att genomföra, då övergår man från titthålsteknik till öppen operation.
Öppen teknik
Operationen görs via ett snitt på buken.
ERAS® vårdprogram
Ersta sjukhus följer ett vårdprogram som heter ERAS® - Enhanced Recovery After Surgery. I det försöker man att optimera patientens vårdprocess i samband med en operation. Vårdprogrammet används vid planerad kolorektal kirurgi, då detta visats medföra:
- Minskar av komplikationerna efter operation
- Minskad vårdtid utan ökad återinläggningsfrekvens
- Minskar risken för kirurgisk stress och organdysfunktion
Du kommer innan, under och efter vårdtiden bli informerad om vad ERAS® vårdprogram innebär. En viktig del i vårdprogrammet är att patienten är välinformerad och delaktig i sin vård. Om något verkar oklart så är det viktigt att du berättar det för oss.
Vårdtidens längd beror på när du uppfyller utskrivningskriterierna som är:
- får i dig tillräckligt med näring och vätska
- uppe minst 6 timmar per dag
- tillräckligt smärtlindrad VAS 3–4, efter erhållen smärtlindring
- har haft gas- och/eller avföring
- inga obehandlade infektionstecken