Kostråd - obesitaskirurgi

Kostbehandlingen efter operationen är indelad i tre perioder. De första två veckorna efter operationen äter du flytande kost, därefter äter du purékost under två veckor för att sedan övergå till normalkost i små portioner som du sedan ska äta resten av livet. Här följer råd om hur du ska äta tiden efter din operation.

Operationen leder ofta till en tidigare mättnadskänsla i samband med matintag. Det beror på att operationen påverkar kroppens hunger- och mättnadssignaler. Du rekommenderas äta långsamt och tugga maten väl för att minska risken att känna illamående och obehag i samband med måltid. Genom att äta långsamt ökar möjligheten att du känner när mättnaden kommer.

Vecka 1 och 2 efter operationen - flytande kost i 2 veckor

Det är viktigt att du äter på regelbundna tider och fördelar matintaget väl över dagen. Detta för att du ska hinna få i dig den näringen du behöver under dagen. Du behöver därför äta sju måltider per dag.

Du börjar äta flytande kost redan dagen efter operationen. Det är viktigt att inte äta eller dricka för fort. Drick små klunkar alternativt använd en tesked att äta med. Försök att under perioden tugga din mat, detta för att underlätta för matsmältningen.

1 dl ska ta cirka 20 min att äta eller dricka. En måltid på 2 dl bör initialt ta cirka 30-40 minuter.

Du behöver dagligen inta cirka 2 liter vätska. Denna vätska fördelar du på:

  • 5 dl mejeriprodukt (mjölk, filmjölk, yoghurt, kvarg).
  • 5 dl soppa.
  • 5 dl måltidsersättning/ frukt- och bärsmoothie/grönsaksjuice/ katrinplommonjuice.
  • 5 dl kalorifri dryck som vatten, kaffe och te utan socker.

Det är individuellt hur det känns att äta i början. För en del personer kan det kännas svårt att äta den rekommenderade mängden de första dagarna. Försök att äta sju gånger per dag, även om du inte orkar hela portionen.

Matlagningstips för flytande kost 

Laga varma soppor med potatis, grönsaker och rotfrukter. Mixa till slät konsistens och tillsätt 50 g mixat kött, fisk eller fågel per portion. Kokt mosat ägg fungerar bra till grönsakssoppa. Soja, quorn eller ärtprotein är förslag på vegetariska proteinkällor. Soppan får gärna vara trögflytande.

Pulversoppor eller färdiga soppor bör kompletteras med en proteinkälla, potatis och grönsaker. Mixa till slät konsistens.

Vid svårigheter att mixa en proteinkälla i soppan kan du berika soppan med proteinpulver motsvarande 10 g protein. Proteinpulver köper du förslagsvis från apotek.

Tillsätt 0,5 msk rapsolja eller flytande margarin per portion soppa, totalt 1 msk per dag, för att tillgodose behovet av livsnödvändiga fettsyror.

Krydda efter egen smak. För att hålla soppan varm längre kan du prova att servera i en termosmugg.

Mejeriprodukter rekommenderas som en viktig proteinkälla. Till mellanmål kan du mixa frukt eller bär med fil, yoghurt, eller mjölk till en smoothie/mjölkdrink. Fördela 1 dl mager osockrad kvarg per dag i dina smoothies, detta för att öka proteininnehållet. Vill du inte använda komjölksprodukter rekommenderas sojaprodukter pga dess höga proteininnehåll. Ett mellanmål per dag rekommenderas bestå av flytande måltidsersättning exempelvis Modifast, Nutrilett eller Naturdiet.

Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är viktiga fiberkällor under den flytande perioden för att minska risken för förstoppning.

Om vanligt vatten känns hårt att dricka kan du prova dricka vatten som inte är för kallt och/eller smaksatt med exempelvis skivad gurka eller mynta.

Förslag på måltidsordning för flytande kost

Frukost kl 7.30
2 dl smoothie med mejeriprodukt eller välling

Mellanmål kl 10.00
2 dl mejeriprodukt eller frukt-bärsmoothie.

Lunch klockan 12.00
2,5 dl varm, mixad soppa

Mellanmål kl 14.00
2 dl måltidsersättning till exempel Modifast

Mellanmål kl 16.00
2 dl mejeriprodukt eller frukt-bärsmoothie

Middag kl 18.00
2,5 dl varm, mixad soppa

Mellanmål kl 20.00
2 dl smoothie med mejeriprodukt

Ytterligare minst 5 dl kalorifri dryck jämt fördelat över dagen.

Skriv upp! Det underlättar om du skriver upp mängden soppa/dryck samt vid vilken tid du dricker/äter.

Vecka 3 och 4 efter operationen - purékost i 2 veckor

Det är viktigt att du äter på regelbundna tider och fördelar matintaget väl över dagen.

Du behöver fortfarande äta sju måltider per dag för att täcka ditt näringsbehov.

Mixa eller mosa maten så att purékosten inte innehåller några hela bitar. Tillsätt totalt 1 msk rapsolja eller flytande margarin i maten per dag.

Ditt totala vätskeintag bör vara cirka 2 liter per dygn inklusive 5 dl mejeriprodukter såsom mjölk, fil eller yoghurt alternativt sojadryck eller sojgurt. 1 dl kvarg eller Keso innehåller ungefär lika mycket protein som 3 dl mjölk, fil eller yoghurt.

Du bör inte dricka i samband med lunch och middag. Detta för att du inte ska känna dig mätt på vätska och inte orka äta måltiderna eller skölja ner maten med dryck. Drick inte närmare än ca. 20 minuter före måltid och vänta 20 minuter efter måltid. På sikt brukar det gå att dricka tätare inpå måltiden – du kommer få prova dig fram.

Matlagningstips för purékost

Mixa eller mosa vanlig mat till slät konsistens. När du mixar helt kött tillsätt lite mager sås eller buljong, annars blir det torrt och svårt att finfördela. Omelett och andra äggrätter går bra att äta, likaså Keso eller kvarg. Tre av dagens fyra mellanmål rekommenderas innehålla proteinrika livsmedel som exempelvis mejeriprodukt, ägg eller måltidsersättning.

Måltidsordning, purékost

Frukost kl 7.30
Alt. 1: 2 dl smoothie med mejeriprodukt (ex filmjölk, yoghurt, kvarg).
Alt. 2: 1 dl gröt med mosad frukt och 1 dl mjölk.
Alt. 3: 1 dl äggröra och 1 dl mjölk.

Mellanmål kl 10.00
Se förslag nedan.

Lunch kl 12.00
1 dl puré av kött, fisk, kyckling eller vegetariskt protein med
½ dl potatismos samt ½ dl puré av rotfrukter eller grönsaker.

Mellanmål kl 14.00
Se förslag nedan.

Mellanmål kl 16.00
Se förslag nedan

Middag kl 18.00
Se lunchförslag ovan

Mellanmål kl 20.00
Se förslag nedan

Mellanmålsförslag

  1. 1 dl Keso/kvarg och 1 dl frukt- eller bärpuré
  2. 1 dl frukt- eller bärpuré och 1 dl mjölk
  3. 1 dl äggröra och 1 dl mjölk
  4. 1 dl gröt med fruktmos och 1 dl mjölk
  5. 2 dl yoghurt eller filmjölk/frukt- eller bärsmoothie

Vecka 5 efter operationen

Efter fyra veckor övergår du till normalkost.

Det är viktigt att du äter på regelbundna tider. Frukost, lunch och middag samt fyra mellanmål. Tänk på att äta långsamt. Lunch och middagsmålet bör ta 20-30 minuter att äta. Tugga maten väl, det kan göra ont att svälja för stora bitar.

Vid övergången till normalkost rekommenderas att du börjar med mjuk och lättuggad mat, exempelvis fisk, färsrätter eller kyckling skuren i små bitar. Knäckebröd och fiberrikt bröd tolereras ofta väl av magen.

Använd totalt 1 msk rapsolja eller flytande margarin i maten under dagen.

Du bör undvika att dricka till lunch och middag. Drick senast 5 minuter före måltid och 20 minuter efter måltid. Undvik därför att duka med glas. Däremot brukar det gå bra att dricka till frukost och mellanmål. Ditt totala vätskeintag bör vara minst 2 liter per dygn inklusive 5 dl mejeriprodukter. Kolsyrad dryck kan göra ont att dricka. Du kommer få prova dig fram till hur du får i dig vätska på bästa sätt. En del behöver fortsätta att smaksätta vatten en period. Öva på att dricka vanligt vatten mellan måltider, då detta är bäst för tänderna på sikt.

Tänk på att:

  • Välja magra livsmedel.
  • Titta efter nyckelhålsmärkta produkter.
  • Lägg gärna upp maten på en liten tallrik.
  • Använd måttsats för att mäta upp portionen till en början.
  • Lägga upp en portion och ta inte påfyllning.
  • Tre av dagens fyra mellanmål rekommenderas innehålla proteinrika livsmedel som exempelvis mejeriprodukt, proteinrikt pålägg eller ägg.

Måltidsordning, normalkost

Frukost kl 7.30
Alt. 1 - 2 dl yoghurt med ½ dl müsli och frukt/bär.
Alt. 2 - 1 dl gröt med bär, 1dl mjölk och ett ägg.
Alt. 3 - 1 skiva bröd, nyckelhålsmärkt matfett, 2 skivor magert pålägg,
grönsak och ett glas mjölk.

Mellanmål kl 10.00
Se förslag nedan

Lunch kl 12.00
50-60 g (1 dl) fisk, fågel, kött eller 1 ägg.
1 liten potatis alternativt 1 dl kokt ris, pasta eller bulgur.
½ dl grönsaker, kokta eller råa. Liten mängd sås.

Mellanmål kl 14.00
Se förslag nedan

Mellanmål kl 16.00
Se förslag nedan

Middag kl 18.00
Se lunchförslag

Mellanmål kl 20.00
Se förslag nedan

Mellanmålsförslag

  1. 2 dl yoghurt/filmjölk med 2 msk müsli samt frukt/bär.
  2. 1 hård smörgås med nyckelhålsmärkt matfett, 2 skivor pålägg, grönsak samt ett glas mjölk/filmjölk/yoghurt.
  3. 1 frukt.
  4. 1 dl Keso/kvarg med en skivad frukt eller fruktsallad.

Hur kommer jag att äta på sikt?

Operationen gör att du måste äta lugnt, regelbundet och små portioner för att må bra, men livsmedelsvalet gör du själv.

Du kan uppleva att portionsstorleken ökar med tiden och att du på sikt eventuellt kan äta en liten normalportion. Om portionsstorleken ökar kan det gå bra att minska antalet mellanmål. Att äta för få måltider med långa måltidsuppehåll kan dock leda till bland annat sötsug eller för lågt näringsintag. Fortsätt därför att äta regelbundna måltider med frukost, lunch, middag samt planerade mellanmål under dagen.

Tänk på vad du gör för livsmedelsval. Energirika livsmedel som äts ofta/regelbundet kan motverka en viktnedgång. Exempel på energirika livsmedel kan vara chips, nötter, godis, sockrade drycker som till exempel saft, läsk, juice, energidrycker och alkohol. Även grädde, glass, fikabröd, dessertostar, sockrade mejeriprodukter som till exempel fruktyoghurt samt feta mejeriprodukter med mera. Äter du mer energi än vad du gör av med leder det med tiden till viktuppgång.

Gå gärna in och läs mer om kost efter obesitasoperation: https://drf.nu/bariatrisk-kirurgi-material/

Kontakta oss

För av- eller ombokning av mottagningstid samt förnya recept använd gärna appen Alltid öppet.

Besöksadress
Ersta sjukhus
Kirurgmottagningen
Folkungagatan 125, plan 2 och 5

Var uppmärksam på vilket våningsplan som står i din kallelse. 

Postadress
Ersta sjukhus
Kirurgmottagningen
Box 4619
116 91 Stockholm

 

Telefon kirurgmottagningen
08-714 61 88

Telefontiden öppnar kl 08.00 måndag-fredag. Du får en tid för att bli uppringd. Notera flertalet knappval, lyssna noga igenom för att komma i kontakt med rätt profession.

Knappval:
1. Sjuksköterska
2. Operationsplanering
3. Stomiterapeut
4. Dietist
5. Anestesi
6. Manometrilab
7. Receptförnyelse
9. In english