Kirurgi och anestesi

Innan - obesitasoperation

Från det att din remiss bedöms får du ta del av gruppinformation, individuella möten och medicinska undersökningar för att säkerställa att operationen blir trygg och säker. Här kan du läsa mer om vad som händer innan din operation, vilka förberedelser som krävs och hur vi arbetar för att ge dig bästa möjliga vård.

När en remiss skickas till Ersta sjukhus bedöms den av en kirurg. Om remissen godkänns kallas du till två inledande tillfällen för gruppinformation tillsammans med andra patienter där du träffar sjuksköterska och dietist och får information rörande obesitaskirurgi.

Vi har även gruppinformation med tolk för patienter som talar ett annat språk än svenska.

Efter gruppinformationsmötena kallas du till ett individuellt besök. Inför besöket ska du fylla i en hälsodeklaration.

Vid besöket träffar du en kirurg och sjuksköterska. Vi går igenom ditt hälsotillstånd, tidigare viktnedgångsförsök och andra faktorer som har betydelse för att kunna fatta beslut om eventuell operation. Vi identifierar vad dina mål är, vad du har för förväntningar samt eventuell oro inför operation. Vi strävar efter att din operation ska kännas så trygg som möjligt. 

I samband med läkarbesöket fattas beslut om du kan och bör opereras. Läkaren skriver i så fall en remiss för gastroskopi och beställer blodprover. I samband med besöket kan du också få frågan om att medverka i någon av våra studier. Efter att alla förberedande undersökningar är klara kommer du att bokas för uppföljning med kirurgen som då skirver en vårdplan för operation och du sätts upp på väntelistan. Från det att en vårdplan är skriven är det svårt att säga hur lång väntetiden till operation är då detta kan variera. Du kommer att få en kallelse med besökstid till inskrivningsmottagningen och operationsdatum hemskickad cirka fem veckor innan planerad operationstid.

Du kallas till kirurgmottagningen, ca 4 veckor innan operation. Först får du gruppinformation från fysioterapeut och dietist. Vid ett senare besök träffar du en sjuksköterska för ett inskrivningssamtal. Allt för att din operation ska kännas så trygg som möjligt. 

Vissa patienter träffar narkosläkare vid ett mottagningsbesök. För andra görs narkosbedömningen endast med hjälp av journalhandlingar och då behöver de inte träffa narkosläkaren individuellt. Ni kommer tillsammans att gå igenom hur sövning och uppvaknande vid en operation går till. Om du har några läkemedel kommer narkosläkaren att informera dig om vilka läkemedel du eventuellt inte ska ta före operation och vilka som du ska ta på operationsdagens morgon.

En 2-3 veckors period av lågkaloridiet har visats minska fettinnehållet i levern samt i bukhålan och minska risken för komplikationer efter obesitaskirurgi. Det är därför mycket viktigt att du ersätter vanlig mat med kostersättning Low Calorie Diet (LCD) exempelvis Modifast, under minst två veckor före din operation.

Vi delar in komplikationer i tidiga och sena komplikationer. Tidiga komplikationer kan uppstå i samband med operation eller under de första veckorna efter operation.

Tidiga komplikationer

Medicinska komplikationer kan förekomma som till exempel hjärtinfarkt, blodpropp i lungan, blodpropp i benet, sårkomplikationer, lunginflammation, urinvägsinfektion.

Kirurgiska komplikationer

  • Blödning som kan kräva omoperation (cirka 1%)
  • Läckage i tarm/magsäckskopplinga (<1%)
  • Infektion och/eller ytlig sårinfektion drabbar cirka 2% totalt
  • Förträngning i den nyskapade smalare magsäcken, vilket gör att det blir svårt för maten att passera

Sena komplikationer

Sena komplikationer kan uppkomma månader till år efter operation. Sena effekter eller komplikationer kan vara till exempel, ärrbråck, lågt blodvärde eller andra bristtillstånd till följd av dåligt upptag i mag-tarmkanalen eller dålig följsamhet till ordinationerna och gallstensbildning till följd av viktnedgång.

  • Sår i magsäcken eller i anslutning till kopplingen mellan magsäck och tunntarm (upp till 5%)
  • Halsbränna/reflux
  • Tarmvred på grund av så kallade inre bråck efter Gastric bypass-operation (upp till 5%)
  • Brist på vitaminer och mineraler
  • Dumping – vid högt kolhydratintag som snabbt ger lågt blodsocker med illamående, matthet och kallsvettning
  • Svängande blodsockernivåer med för låga blodsockervärden mellan måltider, så kallad reaktiv hypoglykemi.
  • Ändrad och ibland ökad känslighet för alkohol
  • Kronisk buksmärta

För att utveckla och säkra vårdens kvalitet rapporterar Ersta sjukhus till nationella kvalitetsregistret SOReg (Scandinavian Obesity Surgery Registry). För dig som patient innebär kvalitetsregistret att vissa uppgifter som rör din obesitasoperation, samt besöken före och efter, registreras i en databas. Uppgifterna kommer från din journal, inklusive de frågeformulär du besvarar. I de sammanställningar som sedan görs går det inte att identifiera uppgifter om någon enskild individ eftersom informationen avidentifierats. Samtliga uppgifter i registret hanteras i enlighet med patientsäkerhetslagens bestämmelser om tystnadsplikt, men också patientdatalagen och dataskyddsförordningen (GDPR).