Före - obesitasoperation

Remiss, väntetider och kommande besök

När en remiss skickas till Ersta sjukhus ska den först bedömas av en kirurg. Därefter kallas du till två separata gruppinformationstillfällen med sjuksköterska och dietist. Gruppinformationen är obligatorisk inför läkarbesöket och sker vid två separata torsdagar. För patienter som talar ett annat språk än svenska har vi gruppinformation med bokad tolk på onsdagar.

Efter gruppinformationstillfällena kommer du att kallas till ett individuellt teambesök med kirurg och sjuksköterska på kirurgmottagningen. Vid detta besök diskuterar ni ditt hälsotillstånd, tidigare viktnedgångsförsök och därefter görs den individuella bedömningen och du får ett bedömningsbeslut.

Bra att veta

Psykisk hälsa och social situation före operation

Om du går i tankar om att genomgå obesitasoperation men har en betungande psykosocial situation som exempelvis psykiska besvär, relationsproblem, familjeproblem, missbruk, ekonomiska svårigheter eller andra sociala problem är det värdefullt att söka hjälp för dessa innan operation. Att genomgå obesitaskirurgi är krävande både psykiskt och fysiskt så din situation bör därför vara så stabil som möjligt. Du kan få olika former av psykosocialt stöd om du vänder dig till din vårdcentral eller till individ- och familjeomsorgen i din hemkommun. Förändringarna i din livsstil kommer även att påverka din familj och dina närstående. Vi rekommenderar dig därför att i du förväg pratar om ditt beslut om livsstilsförändring och kirurgisk behandling med dina närstående. Omgivningens stöd bidrar till goda förutsättningar för din utveckling.

Livsstilsförändring

Obesitasoperation är inte en enkel behandlingskur utan förutsätter en permanent förändring av din livsstil för att ge ett lyckat resultat. Ingreppet är en hjälp till att förändra matvanor och sätt att äta som ska fortsätta under resten av ditt liv. Om du inte är beredd att göra livsstilsförändringar så kommer resultatet av operationen inte bli lyckat.

Viktnedgång genom operation minskar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar med mera medan psykosociala problem och kroniska smärtor kan kvarstå oförändrade även efter att man gått ner i vikt. Det är därför viktigt att ha en realistisk bild av vad operationen kan åstadkomma innan man tar beslutet om det är värt att gå igenom den.

Vitaminer och mineraler

En obesitasoperation leder till att en del vitaminer och mineraler tas upp sämre av tarmen. Därför måste du ta dagligt tillskott av vitaminer och mineraler under resten av ditt liv, det kan röra sig om upp till fem tabletter varje dag. Det är mycket viktigt att du tar dessa tillskott för att minska risken för uppkomst av allvarliga bristtillstånd. Ordinerade vitaminer och mineraler får du recept på med fyra uttag det vill säga för ungefär ett års förbrukning. Därefter ska du kontakta din husläkare för förnyelse av recept. Multivitamin Kvinna som både män och kvinnor ska ta köps receptfritt.

Lågkaloridiet före operation

Inför obesitaskirurgi är det viktigt att ersätta din vanliga mat med en lågkaloridiet bestående av kostersättning. Detta medför att fettet i levern minskar och därmed minskar leverns storlek, vilket underlättar operationens genomförande och minskar risken för komplikationer efter kirurgin. Denna diet ska följas minst 2 veckor innan operation, men du kan få anvisningar från din kirurg om att följa dieten längre än så.

Lågkaloridiet innebär att du totalt ska äta mellan 800-1200 kcal/dag i form av kostersättning istället för din vanliga mat. Kostersättningen innehåller all den näring du behöver få i dig.

Beroende på vilket märke på kostersättning du väljer kan du behöva ta olika många portioner per dag, mellan 4-6 stycken/dag. Produkterna finns som dryck, pudding, gröt, soppa, nudlar och pasta. Exempel på märken/företag som tillverkar dessa kostersättningar är: Modifast, Itrim, Nutrilett, Allévo och Naturdiet. Om du väljer andra märken är det viktigt att du stämmer av med din dietist att dessa är okej så att du får i dig den näring du behöver.

En del kostersättningar innehåller laktos. Tål du inte laktos kan du köpa laktasenzym på apoteket och ta i samband med varje pulverpåse. Om du tex är vegan eller har annan specialkost får du vända dig till din dietist för alternativ som passar dig.

Under denna lågkaloridiet ska du endast äta dessa kostersättningar och ingenting annat. Du behöver också dricka 2,5 liter av energifri dryck som vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker/honung i. Du kan ta en buljongtärning/dag och spä med 5 dl varmt vatten som en salt soppa.

Det är okej att tugga sockerfritt tuggummi om du saknar att tugga men det kan vara bra att tänka på att detta kan öka hungerkänslorna.

Om du har diabetes och tar tabletter eller insulin bör du i god tid kontakta din diabetessjuksköterska för att justera din medicinering under lågkaloridieten. 

Förstoppning eller lös avföring/diarré

För att undvika förstoppning är det viktigt att du rör på dig enligt sjukgymnastens rekommendationer efter operationen eftersom fysisk aktivitet ökar tarmens rörelser. Om du blir förstoppad prova katrinplommon-dryck och om inte det hjälper finns Laktulos att köpa receptfritt på apotek. Det är dessutom viktigt att du följer dietistens råd om den totala vätskemängden, då den inte bör underskridas. Vissa personer drabbas av något lösare avföring jämfört med före operationen.

Håravfall

På grund av den snabba viktnedgången är det inte ovanligt med ökat håravfall det första året efter operationen. Hårproduktionen blir normal när vikten stabiliserats.

Graviditet

Under första året efter operationen är rekommendationen att du undviker att bli gravid. Minskad övervikt medför ofta ökad fertilitet och därmed ökar sannolikheten att bli gravid. Om du planerar att bli gravid året efter operationen är det extra viktigt att du tar dina vitamintillskott, samt extra folsyra, eftersom brist medför risk för ryggmärgsbråck hos fostret.

Förväntad viktnedgång efter operationen

Förväntad viktnedgång två år efter operationen är i snitt cirka 25-30 % av ursprungsvikten men spridningen är stor. För varaktig viktreduktion med positiva hälsoeffekter krävs en sund livsstilsförändring som är hållbar över lång tid.

Överskottshud

Vid viktnedgång kan det bli överskott av hud på olika delar av kroppen till exempel mage, bröst, armar och lår. För att bli av med överskottshud krävs ibland en plastikoperation. Region Stockholm bekostar i nuläget vad som kalls för enkel bukplastik. För att du ska få möjlighet till en sådan typ av kirurgi så ska två år ha förflutit efter operationen och vissa förutsättningar ska vara uppfyllda. Ställningstagande till bukplastik tas av plastikkirurgen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Mer information om detta kan du få vid ditt uppföljningsbesök hos oss på Ersta sjukhus två år efter din operation.

Kvalitetregistret SOReg

För att utveckla och säkra vårdens kvalitet rapporterar kirurgiska kliniker på uppdrag av Socialstyrelsen uppgifter om sina patienter till nationella kvalitetsregister Scandinavian Obesity Surgery Registry. För dig som patient innebär kvalitetsregistret att vissa uppgifter som rör din obesitasoperation, samt besöken före och efter, registreras i en databas. Uppgifterna kommer från din journal, inklusive de frågeformulär du besvarar. I de sammanställningar som sedan görs går det inte att identifiera uppgifter om dig då informationen avidentifierats. Samtliga uppgifter som registreras hanteras i enlighet med patientsäkerhetslagens bestämmelser om tystnadsplikt, men också patientdatalagen och dataskyddsförordningen (GDPR).

Komplikationer och risker

Obesitas, stigande ålder, rökning och annan sjuklighet är några riskfaktorer för komplikationer efter kirurgi. De vanligaste tidiga komplikationerna i samband med operation är: blödning, läckage från tarmkopplingar och infektioner. På längre sikt är tarmvred, framförallt efter Gastric bypass, och sväljningssvårigheter eller refluxbesvär efter Sleeve gastrektomi bland de vanligare komplikationerna.

Vårdplanering - när operationen är beslutad

I samband med läkarbesöket fattas beslut om du kan opereras. Läkaren skriver då en remiss för gastroskopi och du får lämna blodprover samt eventuellt bokas för kontroll av EKG via Ersta hjärtmottagning. Du kan vid besöket få frågan om att medverka i någon av våra studier. Efter att planerade undersökningar är klara så kommer du att planeras för en uppföljning med kirurgen och därefter sätts du upp på väntelista till operation. Väntetiden kan variera varför det på förhand inte går att ge dig en tid då din operation kommer att bokas men du kommer att få din kallelse i god tid ca 6 veckor inför planerad operation.

Inför operationen

Gruppinformation

  • Alla patienter kallas till ett gruppmöte med information från fysioterapeut, dietist. Du får vid detta tillfälle bland annat information om hur du ska äta första tiden efter din operation.

Anestesiläkare

  • De flesta patienter träffar Anestesiläkaren på kirurgmottagningen för bedömning inför operationen. För vissa patienter görs dock anestesibedömningen istället utifrån journalhandlingar. Anestesiläkaren fattar slutgiltigt beslut om operationen går att genomföra med utgångspunkt i ditt hälsotillstånd. Ni kommer tillsammans att gå igenom förloppet avseende sövning och uppvaknande. Om du har några läkemedel kommer anestesiläkaren att informera dig om vilka läkemedel du eventuellt inte ska ta före operation och vilka som du ska ta på operationsdagens morgon.

Inskrivningsmottagningen

  • Alla patienter som ska opereras bokas för ett besök till inskrivningsmottagningen ca 3 veckor innan din operation där du träffar en sjuksköterska från vårdavdelningen för inskrivning och information. Om du ska träffa anestesiläkaren för bedömning så sker detta samma dag. 

Inför din vistelse på Ersta sjukhus

  • Du kan känna dig trött och tagen efter din operation och det kan därför svårt att utföra ansträngande kroppsrörelser. Du kan därför behöva hjälp med att handla och städa under den första tiden. Om du inte har någon anhörig som kan hjälpa dig så är det bra om du förbereder dig genom att till exempel handla före operationen.

Fasta inför operation

  • Det är viktigt att följa fasteregler inför operationen, men det är inte till någon fördel att fasta längre än rekommenderat.
  • Fram till sex timmar före din planerade inskrivning kan du fortsätta med den diet du följer inför operationen.
  • Fram till två timmar före din planerade inskrivning får du endast dricka klara drycker (gärna med socker) såsom saft, vatten, kaffe, te (ej mjölkprodukter eller juice med fruktkött). Därefter skall du varken dricka eller äta.

Hygien

  • Dusch med flytande tvål inför operation
    I ett operationssår kan hudbakterier orsaka infektion. För att förbättra förutsättningarna för normal sårläkning är det viktigt att inför operation tvätta hela kroppen.Inför operationen ska du duscha vid två tillfällen, kvällen före operation och operationsdagens morgon. Undvik rakning vid och i närheten av operationsområdet veckan före operationen.
  • Kvällen före din operation

    Ta av dig smycken, piercing, nagellack och alla typer av lösnaglar.

    Tvätta kroppen med flytande tvål och schamponera håret.  Gör detta två gånger och skölj ordentligt mellan gångerna. Var extra noga med operationsområdet, ryggen, hårbotten, armhålor, ljumskar och underliv.

    Rengör naveln med tops

    Du ska ej använda hudlotion, smink eller hårprodukter efter att du har duschat

    Ta på rena kläder och byt till rena sängkläder

    Du ska inte använda några smycken eller piercing efter tvätt  

  • Operationsdagens morgon

    Tvätta kroppen och håret som beskrivet ovan

    Du ska ej använda hudlotion, smink eller hårprodukter efter att du har duschat

    Ta på dig rena kläder 

Att ta med till sjukhuset

  • Legitimation
  • Toalettartiklar
  • Mediciner som du normalt använder
  • Tofflor eller inneskor
  • Bekväma kläder (ett par ombyten)
  • Något att läsa, lyssna på eller en dator
  • CPAP-maskin (om du har och behandlas för sömnapné det vill säga andningsuppehåll under sömn)

Ersta sjukhus ansvarar inte för personliga tillhörigheter, så ta inte med saker som är extra värdefulla för dig.