Kirurgi -och anestesi

Att opereras för obesitas

Det finns i dagsläget två olika obesitaskirurgiska operationsmetoder som utförs på Ersta sjukhus, Gastric bypass (GBP) och Gastric sleeve (Sleeve gastrektomi).

Titthålskirurgi

Det finns i dagsläget två olika obesitaskirurgiska operationsmetoder som utförs på Ersta sjukhus, Gastric bypass (GBP) och Gastric sleeve (Sleeve gastrektomi). Det finns mer utförlig dokumentation av resultat efter Gastric bypass, framförallt vad det gäller uppföljning över lång tid. Men för många patienter har Gastric sleeve visat sig vara ett bra alternativ.

Båda metoderna utförs med titthålskirurgi, vilket gör tiden för återhämtning kortare och minskar risken för komplikationer jämfört med öppen kirurgi. Vid titthålsoperation gör kirurgen fem små snitt i bukväggen som används för så kallade arbetsportar. Dessa används för passage av de instrument som behövs för att genomföra operationen. Dessutom förs koldioxid in i bukhålan vilket gör att den vidgas så att det skapas utrymme att utföra operationen.

Gastric bypass (GBP)

En Gastric bypass-operation innebär att en liten ficka delas av från magsäckens övre del och kopplas direkt till tunntarmen. Detta ändrar signalerna från magtarmkanalen så att man upplever en tidigare mättnadskänsla. Dessutom minskar utrymmet i den lilla magfickan vilket gör att man automatiskt kommer att äta mindre portioner.

Gastric sleeve

Gastric sleeve (sleeve gastrektomi) är en relativt ny operationsmetod för behandling av obesitas. Vid ingreppet tar man bort cirka 60-70 procent av magsäcken så att endast ett smalt rör återstår.

Viktminskningen efter gastric sleeve beror dels på att man äter mindre eftersom man känner sig mätt tidigare, dels på ett förändrat frisättningsmönster av olika tarmhormon.