De flesta patienter mår bra och har inga större besvär efter en gallstensoperation. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig efter din operation.
De flesta patienter mår bra och har inga större besvär efter en gallstensoperation. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig efter din operation.
De flesta patienter har redan från andra dagen efter gallstensoperationen endast lättare smärtor. Efter titthålsoperation är det också vanligt med värk från axelpartiet i 3-4 dagar. Receptfria smärtstillande tabletter brukar räcka väl och kan tas vid behov. Smärtstillande har bäst effekt om de tas regelbundet men efter gallstensoperation brukar inte detta behövas.
Efter en ERCP kan du känna obehag i halsen. Du kan kan känna en obehagskänsla, som vanligtvis går över inom något dygn. Bukspottkörteln kan bli retad vid ERCP, vilket i sällsynta fall kan leda till en kraftig inflammation i bukspottkörteln.
Det går bra att duscha när det gått 48 timmar efter operation. Du ska inte använda tvål i operationsområdet. Du bör inte bada innan operationssnittet är helt läkt och stygnen har löst upp sig.
Om du har fått duschförband över operationssnitten kan förbanden sitta kvar upp till en vecka efter operation. Byt dock förband vid behov, exempelvis om det är blött efter dusch.
Generellt ska du tänka på att hålla förbandet torrt. Det går bra att använda kirurgtejp direkt på operationssnittet. Kirurgtejp och förband finns att köpa på apotek.
Operationssnitten är förslutna med stygn som kroppen bryter ner och de försvinner av sig själva. Du behöver inte ta bort dem på vårdcentralen. De försvinner inom cirka 14 dagar men i vissa fall kan de sitta kvar längre.
När du kommer hem från sjukhuset är det viktigt att vara fysiskt aktiv. Promenader och enklare sysslor i hemmet är lämpliga aktiviteter att börja med, därefter kan du gradvis öka belastningen och ansträngningsnivån. Muskelstärkande fysisk aktivitet och konditionsträning kan påbörjas när du inte upplever alltför stor smärta i buken. Om du skulle ta i för mycket brukar kroppen säga ifrån. Att ta i för kraftigt, kan innebära en risk för att du får en försvagning av bukväggen i ärret, så kallat bråck.
För de flesta fungerar det att äta vanlig mat. Råden som gäller före operation är för många lämpliga även efter operation; mindre måltider regelbundet och jämnt fördelade över dagen samt att undvika fet mat. Under de två första veckorna (ibland längre) rekommenderas försiktighet med de livsmedel som tidigare givit besvär, därefter introduceras de successivt i kosten för att prova toleransen för dem.
Ibland uppstår ett blåmärke runt operationssnittet. Detta är normalt och försvinner vanligtvis inom 2-3 veckor.
För att undvika förstoppning ska du röra på dig eftersom fysisk aktivitet ökar tarmens rörelse. Ät fiberrik kost och drick rikligt. Om du blir förstoppad, prova med katrinplommon och om inte det hjälper finns Laktulos® och Movicol® receptfritt på apotek.
Några patienter får diarré och magsmärtor vid för stort intag av fett och en del ca 10% kommer att ha ihållande diarré som för det flesta stabiliseras inom 6 månaderna, Om du får diarréer, finns det hjälp att få, kontakta i så fall kirurgmottagningen.
Om rodnad, värmeökning, ömhet i operationsområdet uppträder eller om du får feber över 38, ska du kontakta sjukhuset. Ökad smärta kan vara en varningssignal om att något är fel. Om smärtan inte avtar med de läkemedel du är rekommenderad, eller om smärtan tilltar, ska du kontakta sjukhuset.
Vid akut försämring dagtid eller om du har frågor, som kan härledas till din operation, ska du kontakta kirurgmottagningen, telefon 08-714 61 88.
Vid akut försämring som kan härledas till din operation kvällar, nätter och helger, kontakta avdelningarna 3 eller 5, telefon 08-714 62 33 eller
08- 714 61 82
Kirurgmottagningen
Tel: 08-714 61 88
Månd-tors kl 9.00-11.00 samt 13.00-15.00.
Fred kl 9.00-11.30
Vårdavdelning 5
Tel: 08-714 62 33
Vårdavdelning 3
Tel: 08-714 61 82
Under din operation röntgades dina gallvägar och stenar i de djupa gallvägarna påträffades, vilket kräver ytterligare åtgärder för att minska risken för komplikationer i framtiden. Förkortningen ERCP står för det engelska namnet endoscopic retrograde cholangio-pancrearticography. ERCP är en invasiv terapeutisk röntgenundersökning som kan användas för att se om du har stenar i gallgången samt ta bort stenar. Du kommer vara sövd och endoskopet förs ner genom munnen, ner i matstrupen, genom magsäcken och ner till tolvfingertarmen. Kirurgen kan göra gallgångens öppning till tarmen större och föra in ett tunt rör, en s k stent i gallgången. Om du har stora stenar i gallgången eller en komplicerad gallstenssjukdom kan behandlingen med ERCP behöva upprepas. Du kommer precis som vid din galloperation, få en kallelse till operation samt få information om förberedelser inför ingreppet. Under ERCP är du sövd och du kommer stanna ett dygn på sjukhuset.
Efter en ERCP kan bukspottkörteln bli inflammerad. Du får då ont i magen och du känner dig sjuk. Detta brukar ge sig till känna inom ett dygn efter ingreppet. Om du får symtom som illamående, kräkningar, gulsot och feber, ska du kontakta Ersta sjukhus. Om du inte får kontakt med oss, behöver du söka akutsjukvården.
Vi rekommenderar att du är alkoholfri i 4 veckor efter operation (liksom innan operation 4 veckor). Detta för att förbättra förutsättningarna för din återhämtning, och minska risken att du drabbas av infektioner, akuta hjärtproblem och blödningar.
Du behöver ha ett totalt rökstopp i samband med din operation. Minst 6 veckor innan samt 6 veckor efter. Rökstopp i samband med operation minskar risken för komplikationer. Om du röker i samband med din operation fördubblas risken att drabbas av infektioner och blödning samt risk för förlängd läkningsprocess.
Om man har stillasittande arbetsuppgifter måste man inte vara sjukskriven. Räkna dock med att du har en del smärta första dagarna och du kan av detta skäl behöva vara hemma från jobbet upp till en vecka. Om du behöver vara hemma längre än så och därmed behöver sjukintyg kan du ta kontakt med kirurgmottagningen.
I appen Alltid öppet kan du få hjälp med att förlänga din sjukskrivning. Skicka ett meddelande till oss där, så återkommer vi till dig.
I appen Alltid öppet kan du få hjälp med att förlänga dina sjukskrivning. Skicka ett meddelande till oss där, så återkommer vi till dig.
I appen Alltid öppet kan du få hjälp med att förnya ditt av recept. Skicka ett meddelande till oss där, så återkommer vi till dig.