Kirurgi och anestesi

Att opereras för gallsten

Gallstensbesvär kan vara mycket plågsamma och orsaka smärtsamma anfall. Vid en operation opereras gallblåsan och stenarna bort. Här kan du läsa mer om vad en gallstensoperation innebär och vad du som patient behöver känna till och tänka på.

Du kan själv påverka resultatet av din operation

Genom att se över dina levnadsvanor kan du minska risken för komplikationer under och efter operationen. En operation innebär en påfrestning på din kropp och det är därför viktigt att du är i så god form som möjligt. Goda levnadsvanor inför och efter operation kan hjälpa till att minska risken för komplikationer, gynna sårläkning och påskynda återhämtning. Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor är levnadsvanor som påverkar din hälsa. 

Kostråd före din gallstensoperation

Ät gärna mindre måltider på regelbundna tider jämnt fördelade över dagen. Fet mat, liksom ägg, äpple och paprika kan öka besvären, men toleransen är individuell.

Risker med gallstensoperation

Ingreppet är inte utan risker. I sällsynta fall drabbas patienten av större blödning under eller efter operationer, och det förekommer också gallgångsskador. Diskutera gärna detta med den kirurg som skriver in dig på operationsdagen.

Så går en gallstensoperation till

Operationen utförs med titthålsteknik (laparoskopisk teknik). Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via fyra små snitt förs kameran och olika instrument in i buken. Gallblåsan lösgörs från sitt fäste vid levern. Gallblåsan med sitt innehåll av sten tas ut genom ett av de små snitten i bukväggen. Koldioxiden släpps ut innan huden sys ihop.

Ibland är de anatomiska förhållandena sådana att en titthålsoperation inte går att genomföra, då övergår man från titthålsteknik till öppen operation. Detta sker under samma narkos och slutresultatet blir detsamma – gallblåsan med eventuella stenar avlägsnas.

ERCP (Endoskopisk Retrograd Cholangio-Pankreatografi)

Under din operation röntgas vanligtvis gallvägarna och för att se om det finns stenar i de djupa gallvägarna. Om det finns stenar i de djupa gallvägarna, kräver det ytterligare åtgärder för att minska risken för komplikationer i framtiden. ERCP är en invasiv röntgenundersökning som kan användas för att ta bort stenar i gallgången. Du kommer vara sövd och endoskopet förs ner genom munnen, ner i matstrupen, genom magsäcken och ner till tolvfingertarmen. Kirurgen kan göra gallgångens öppning till tarmen större och föra in ett tunt rör, en s k stent i gallgången.

Frågor och svar efter galloperation

Vid akut försämring dagtid eller om du har frågor som kan härledas till din operation, ska du kontakta kirurgmottagningen.

Vid akut försämring som kan härledas till din operation kvällar, nätter och helger, kontakta avdelningarna 4 eller 5, telefon 08-714 62 33 eller
08- 714 61 82.

 

De flesta patienter har redan från andra dagen efter gallstensoperationen endast lättare smärtor. Efter titthålsoperation är det också vanligt med värk från axelpartiet i 3-4 dagar. Receptfria smärtstillande tabletter brukar räcka väl och kan tas vid behov. Smärtstillande har bäst effekt om de tas regelbundet men efter gallstensoperation brukar inte detta behövas.

Det går bra att duscha när det gått 48 timmar efter operation. Du ska inte använda tvål i operationsområdet. Du bör inte bada innan operationssnittet är helt läkt och stygnen har löst upp sig.

Om du har fått duschförband över operationssnitten kan förbanden sitta kvar upp till en vecka efter operation. Byt dock förband vid behov, det vill säga om de släpper, blir smutsiga eller blöta efter dusch.

Det går bra att använda kirurgtejp direkt på operationssnittet. Kirurgtejp och förband finns att köpa på apotek. Normal läkningstid är cirka 14 dagar.

Operationssnitten är vanligtvis förslutna med stygn som kroppen bryter ner och de försvinner av sig själva. Du behöver inte ta bort dem på vårdcentralen. De försvinner inom cirka 14 dagar men i vissa fall kan de sitta kvar längre.

Det är viktigt att vara i rörelse efter operation, vanlig fysisk aktivitet som promenader och lättare hushållsarbete går bra direkt efter hemkomsten. Därefter får du öka belastningen successivt om det känns bra. Tyngre fysisk aktivitet som till exempel, styrketräning ska du vänta med en månad och därefter starta försiktigt. Om du skulle ta i för mycket brukar kroppen säga ifrån, därför är det viktigt att lyssna till signaler såsom smärta, yrsel etc. 

För att undvika förstoppning ska du röra på dig eftersom fysisk aktivitet ökar tarmens rörelse. Ät fiberrik kost och drick rikligt. Om du blir förstoppad, prova med katrinplommon och om inte det hjälper finns Laktulos® och Movicol® receptfritt på apotek.

FAQ - Galloperation

Kontakta oss

För av- eller ombokning av mottagningstid samt förnya recept använd appen Alltid öppet.

Ändring av operationstid ska göras via telefon till operationsplaneringen.

Akut
Vid akut försämring dagtid eller om du har frågor, som kan härledas till din operation, ska du kontakta kirurgmottagningen, telefon 08-714 61 88.
Vid akut försämring som kan härledas till din operation kvällar, nätter och helger, kontakta avdelningarna 4 eller 5, telefon 08-714 62 33 eller 08-714 61 82.

Kirurgmottagningen 08-714 61 88
Måndag-torsdag 8.30-14.00
Fredag 8.30-11.00

Operationsplaneringen 08-714 61 78
Måndag-fredag kl. 08.30-11.00

Telefon dietist
08-714 65 64
Telefontid
Måndag-fredag 9.30-10.00

Telefon stomiterapeut
08-714 61 88
välj stomimottagningen
Telefontid
Måndag-torsdag 9.00-10.00