Sjukdom och symptom

Akalasi - ett tillstånd som gör det svårt att svälja

Akalasi är en kronisk störning i matstrupens rörlighet som leder till sväljningssvårigheter. På Ersta sjukhus erbjuds patienterna de mest avancerade behandlingsmetoderna.

Akalasi innebär att både mat och vätska får svårt att passera från matstrupe till magsäck. Det är en mycket ovanlig sjukdom som oftast drabbar personer mellan 20 och 40 år, men den förekommer i alla åldrar. Akalasi innebär att nerver som sköter rörligheten i matstrupen skadas. Varför dessa skador uppstår är fortfarande inte klarlagt. 

Kirurgi förbättrar sväljförmågan

Behandling för akalasi syftar till att minska muskelkrampen i matstrupens nedersta del. Under operationen delas muskulaturen i matstrupens vägg så att motståndet minskar och mat och dryck kan passera lättare. Som ett av få sjukhus i Sverige opererar Ersta sjukhus akalasipatienter med hjälp av gastroskopimetoden POEM (peroral endoskopisk myotomi). Det innebär att kirurgen går ner via matstrupen med ett instrument i stället för att göra ett kirurgiskt snitt genom huden. För vissa patienter kan det istället vara titthålsoperation som rekommenderas. Ett alternativ till operation är ballongvidgning via gastroskop. All kirurgisk behandling kan ge komplikationer men när det gäller akalasioperationer är de mycket sällsynta. 

Forskning och utveckling

På kirurgkliniken vid Ersta sjukhus har vi lång erfarenhet av att behandla olika typer av godartade matstrupssjukdomar. Hos oss opereras patienter från hela Sverige. Vår forskningsavdelning är drivande när det gäller att utveckla nya behandlingsmetoder för bland annat akalasi.

Efter akalasioperationen

Efter en akalasioperation kan man oftast börja äta viss kost redan dagen efter ingreppet. Man är vanligtvis kvar på sjukhuset ett dygn. Utomlänspatienter rekommenderas stanna kvar ytterligare ett till två dygn på patienthotell i anslutning till sjukhuset. 

Operationssjuksköterska

Våra operationer

Läs om vilka fler operationer vi genomför vid Ersta sjukhus.

Bild från operation, kirurg assisterad av övrig operationspersonal

Läs mer om oss

Här hittar du information om vår kirurgi- och anestesiklinik.

Anna Karlsson

Vår patientvägledare

Läs mer om vilken hjälp du kan få av vår patientvägledare.