Ersta sjukhus

Idéburen sjukvård - vad är det?

Ersta sjukhus är en sjukvårdsverksamhet som drivs av Ersta diakoni, en privat idéburen aktör. Att det är en idéburen verksamhet innebär att all eventuell vinst oavkortat återinvesteras i verksamheten, vilket lägger grunden till den höga kvalitet på vård som vi har.

Ersta sjukhus anor sträcker sig 175 år tillbaka i tiden till år 1851 då Marie Cederschiöld, som Sveriges första sjuksköterska, startade upp verksamheten. Hon utbildades samtida med Florence Nightingale, men medan Florence namn fått internationellt genomslag så har Maries namn i stort sett glömts bort.

Det vill vi ändra på och det är därför som högskolan Ersta diakoni är en delägare av, vars sjuksköterskeutbildning är en direkt förlängning av den hon själv startade upp, idag bär hennes namn. För det är tack vare Marie Cederschiölds gedigna arbete som Ersta sjukhus arv kunnat växa sig så stort. Här har många tusental sjuksköterskor utbildats sedan dess, unga och modiga kvinnor som tog medicinvårdskunskapen vidare ut i landet och såg till att den spreds brett.

Ersta sjukhus – en del av Ersta diakoni

Med åren breddades verksamheten från att enbart bedriva sjukvård till att också starta ett äldreboende, där de äldre sjuksköterskorna togs om hand. Successivt har verksamheten fortsatt att breddas och idag är Ersta diakoni Sveriges största idéburna vård- och omsorgsaktör.

Ersta-blommor parken.jpgAtt vi är idéburna innebär dels att det vi gör utgår från en värdegrund om att se hela människan och dels att all eventuell vinst oavkortat återinvesteras i verksamheterna. Detta lägger grunden för den höga kvalitet på vård som vi har. Dels för att medarbetare trivs här och gärna arbetar kvar och dels för att vi har medel att hela tiden kompetensutvecklas, forska vidare och se till att våra verksamheter kan nå fler.

Vår drivkraft är att arbeta för en värdig välfärd för alla och vi tror att en ökad andel idéburen vård och omsorg i Sverige skapar stora mervärden.

Stort tack för all hjälp och de råd jag fick. Jag uppskattar verkligen er omtanke och att ni tog er tid för mig.

Citat från fritextsvar i sjukhusets digitala enkät.

Vad är hög kvalitet för oss?

Hög kvalitet kan betyda många olika saker. En hög grad av patientsäkerhet är en grundläggande parameter.

Att patienterna upplever en hög grad av nöjdhet, trygghet, förtroende och omhändertagande är en annan viktig parameter och i vårt kvalitetsindex som sammanväger dessa delar landade vi på 95,8 av 100 föregående år.

Forskning - en viktig del av vården på Ersta sjukhus

Ersta sjukhus är sedan 2021 en universitetssjukvårdsenhet med Kirurgi- och anestesikliniken och Medicinkliniken anknutna till Karolinska Institutet. Här är forskning, utbildning, utveckling och innovation en del av kärnverksamheten och väl integrerat i vården. Att flytta fram positionerna och själva driva forskningsutvecklingen framåt är en drivkraft och föregående år publicerades 27 vetenskapliga artiklar av sjukhusets medarbetare.

Just nu pågår ett 50-tal kliniska forskningsstudier och några av våra största forskningsområden inom kirurgi är kolorektalcancer och obesitaskirurgi liksom utveckling och utvärdering av kirurgiska tekniker och rutiner i samband med patientens operation. På Medicinkliniken bedrivs framgångsrik forskning inom endoskopisk diagnostik och behandling av tidiga cancerförändringar i tarmarna, bland annat med hjälp av AI, omhändertagande av unga patienter med IBD samt ett flertal läkemedelsprövningar.

Välkommen du också!

Sveriges största idéburna sjukhus

Bild från Stillhetens kapell

Det vackra sjukhuset

Att vackra miljöer, hälsosamma dagsljusförhållanden och harmoniska material- och färgval bidrar till välbefinnandet visste Ersta sjukhus första föreståndarinna. Läs mer om det prisvinnande, vackra sjukhuset här>>

Historisk bild på diakonissor från förr

175 år av sjukvård

Erstas första sjukhus öppnade 1851 och nästa år firar vi 175 år av idéburen sjukvård. Ta del av vår spännande historia här>>

Bild på patientmöte

Bli patient du med

Ersta sjukhus tar emot patienter från hela landet, antingen via remiss från din läkare eller genom egenremiss eller genom att kontakta våra mottagningar direkt. Läs mer här>>