Forskning och Utbildning (FoU) på Ersta sjukhus

Forskning, utbildning och utveckling är en bärande del av Ersta sjukhus verksamhet. Här bedrivs patientnära forskning inom flera områden, främst inom medicin och kirurgi.

En universitetssjukvårdsenhet

Från 1 januari 2021 är Ersta sjukhus en universitetssjukvårdsenhet (USV). Det innebär bland annat att sjukhuset ska arbeta integrerat med de tre uppdragen vård, forskning och utbildning. Detta avspeglas i Ersta diakonis vision, en värdig välfärd för alla. Forskningen ska leda till framsteg som kommer patienterna tillgodo och vi utbildar morgondagens medarbetare. På Ersta sjukhus är vägen från forskning till patientnytta sällan lång och forskningen och utbildningen sker patientnära.

Samarbeten med andra lärosäten 

Karolinska Institutet är FoU-enhetens viktigaste samarbetspartner. Kirurgkliniken är anknuten till Karolinska Institutet via institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus och Medicinkliniken är anknuten via Institutionen för Medicin vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Ersta sjukhus är en del av Ersta diakoni som även är delägare i Marie Cederschiöld högskola och tillsammans med dem pågår samarbeten inom många olika områden.  

På Ersta sjukhus sker ett omfattande forskningsarbete. Just nu pågår cirka 50 kliniska forskningsstudier och 2023 publicerades 35 vetenskapliga publikationer och tre medarbetare disputerade.  

Forskningsområden

Några av våra största forskningsområden är tarmcancer, obesitaskirurgi, bråckkirurgi och inflammatoriska sjukdomar. Mer information om specifika forskningsstudier hittar du under respektive område:

På FoU-enheten arbetar forskningsledare, forskningskoordinator och forskningssjuksköterskor. Dessas uppgifter är bland annat att vara rådgivande och behjälpliga för kliniska forskare. Enheten tar emot patienter och har tillgång till avancerade undersökningsmetoder vid eget laboratorium och biobank, vilket ger mycket goda förutsättningar för klinisk forskning. 

Patientnära forskning

Vår ambition är att alla patienter som behandlas vid Ersta sjukhus ska tillfrågas om deltagande i någon av de studier som pågår. Vår strävan är att det ska pågå en, eller gärna fler, forskningsprojekt inom varje diagnosgrupp.

Den patientnära forskningen på Ersta sjukhus har gett avtryck såväl nationellt som internationellt – främst inom obesitaskirurgi och cancerbehandlingar. 

Läs mer om hur du som patient kan bidra till vetenskapen här>>

Pågående forskningsstudier:

Satsar på utbildning

Utbildning är en viktig och prioriterad del av Ersta sjukhus verksamheter, både för externa samarbetspartners och internt för våra medarbetare. Syftet är att förmedla kunskap, färdigheter och förhållningssätt inom våra olika verksamhetsområden. Vi erbjuder även placering för studenter inom en rad olika kategorier.  

Stöd som möjliggör forskning

Tack vare ekonomiskt stöd från bland annat Erling-Perssons Stiftelse, Innovationsfonden, Regionalt Cancer Centrum, Bengt Ihres fond, Cancerfonden, Svenska läkarsällskapet och ALF-medel kan FoU-enheten fortsätta sitt arbete med att utveckla sjukvården nationellt och globalt.

Forskning på Ersta sjukhus

Bild på medarbetare på Kirurgi- och anestesikliniken

Forskning på Kirurgi- och anestesikliniken

Några av våra största forskningsområden är tarmcancer, obesitaskirurgi och bråckkirurgi. Läs mer här>>

Provrör med pipett

Forskning på Medicinkliniken

Några av våra största forskningsområden är inflammatoriska sjukdomar som IBD och olika former av polyper i tjocktarmen. Läs mer här>>

Bild på två medarbetare

Utbildning

Utbildning är en viktig och prioriterad del för Ersta sjukhus, både för externa intressenter och internt för medarbetare. Vi erbjuder även placering för studenter Läs mer här .>>

Forskning på Ersta sjukhus

Personporträtt Adam Carstens

Om tarmmikrobiotan

Adam Carstens, verksamhetschef för medicinkliniken, forskar kring bakteriefloran i tarmen: tarmmikrobiotan.

Personporträtt Peter Borch-Johnsen

Om ny endoskopisk metod

Peter Borch-Johsen, endoskopist, forskar på ny metod för att förebygga ändtarmscancer.

Personporträtt Claes Gedda

Om smärtlindring efter bukkirurgi

Claes Gedda, överläkare i anestesi och intensivvård, forskar kring smärtstillning efter bukkirurgi utan opioider.

Kontakta oss

Kontakta oss i appen Alltid öppet. Där heter vi "Ersta Kliniskt forskningscentrum". 

Öppettider
Helgfria vardagar kl 08.00-16.00

Besöksadress
Folkungagatan 125
Ersta sjukhus, plan 5

Telefonnummer
08-714 65 00

Telefontid
Mån-torsdag 08.00-15.00, fredag 08.00-12.00