Planerna på ett nytt sjukhus på Erstaklippan har funnits under en längre tid, men de sattes i verket först 2011 med Ersta diakoni som beställare.
En modern byggnad i historisk miljö med en tidlös, självständig gestaltning
Ett program för innehåll och utformning arbetades fram under 2012–2014 och sjukhuset ritades initialt av Nyréns arkitektkontor i samarbete med RATIO arkitekter. Därefter har det vidareutvecklats av Tengbom arkitekter till sin nuvarande form.
– Med Ersta sjukhus ville vi skapa ett specialistsjukhus som återspeglar Ersta diakonis värdegrund samtidigt som det bevarar platsens identitet. Vi har alla varit involverade i olika delar av processen och resultatet är en modern byggnad i historisk miljö med en tidlös, självständig gestaltning. Vi är så glada att många uppskattar byggnaden, säger representanter från Tengboms, Nyréns och Ratios arkitektbyråer i en gemensam kommentar.
Dramatisk topografi
Platsen för Ersta nya sjukhus har en dramatisk topografi – från Erstaklippan ned mot Stadsgårdskajen. Att bygga sjukhuset på just denna plats är en utmaning som kräver kreativa lösningar, något som kännetecknar hela området och den närliggande miljön.
Det nya sjukhuset klättrar från entrén på Folkungagatan upp mot berget och den högsta byggnaden på åtta våningar sträcker sig längs höjdryggen i öst-västlig riktning i samklang med omgivningen. Två utskjutande huskroppar – en söder ut mot Folkungagatan och en mot den gamla sjukhusbyggnaden i norr – bildar två gröna gårdsrum.
Sammanbyggt med K-märkt byggnad
”Sjuksköterskehemmet” från 1930-talet har bevarats och byggts ihop med det nya sjukhuset genom en tre våningar hög överglasad entréhall. I det gamla sjuksköterskehemmet sitter idag administrativ personal samt lärare vid Marie Cederschiöld högskola.
Även inne i sjukhuset är kopplingen till staden den bärande idén. I vårdavdelningar och rum, korridorer och takterrasser är den omgivande miljön och vegetationen naturliga följeslagare.
Sjukhusets entréhall är ett stort, ljust välkomnande rum som blickar ut över Södermalm.