Kirurgi och anestesi

Uppvakningsavdelningarna

När du vaknar efter din operation vårdas du på en av våra uppvakningsavdelningar. Uppvakningssjukvård innebär vård med trygg övervakning för att tidigt upptäcka eller förhindra eventuella komplikationer kopplat till din operation.

Våra uppvakningsavdelningar är indelad i tre enheter; en dagkirurgisk enhet för de patienter som går hem samma dag, en uppvakningsenhet (uppvaket) där patienten ligger kortare tid och sen överflyttas till vårdavdelningen och en postoperativ enhet (Postop) där du som patient får stanna över natten innan du får komma till vårdavdelningen.

Hur länge du stannar och vilken av enheterna du vårdas på, beror på vilken sorts operation som du har genomgått och hur då mår. Vistelsen hos oss är normalt ett par timmar till att stanna över natten. Har du behov av ytterligare vård med övervakning efter din operation skrivs du in på vår intensivvårdsavdelning, som ligger i samma lokaler.

Vad händer efter din operation?

Vi tar hand om dig och behandlar din smärta efter operationen, eventuellt illamående eller andra obehag efter narkosen. Du är uppkopplad till övervakningsutrustning och vi kontrollerar alla viktiga värden regelbundet som ditt blodtryck, puls, kroppstemperatur och syresättning, detta kommer att glesas ut allt eftersom du mår bättre. Vi ger dig de läkemedel som du behöver, t.ex. smärtstillande eller medel mot illamående. Om du varit sövd under operationen och haft en tub i halsen kan du känna en viss obehagskänsla eller kan vara lite hes, vilket är övergående.

Utifrån ditt ingrepp och det vårdprogram du följer erbjuds du något att dricka och beroende på hur länge du stannar på våra uppvakningsenheter, får du något att äta. Efter din operation eller undersökning kontrollerar vi att du kan tömma din urinblåsa genom att göra ett ultraljud över blåsan, en så kallad bladderscan.

Efter operationen är det viktigt att du tidigt kommer upp och rör på dig. Redan på de olika enheterna kommer vi (utifrån dina förutsättningar) starta upp din mobilisering upp ur sängen, ibland med hjälp av våra fysioterapeuter.

Smärtlindring

Det är vanligt med värk/smärta efter operation. Efter titthålsoperationer är det också vanligt att man får ont i axlarna. Detta är inte farligt, utan en naturlig följd av att magen varit fylld med koldioxid under operationen.  

Det är viktigt att du talar om för personalen när du har ont. Det är bara du som vet hur stark din smärta är och därför ska smärtlindringen anpassas efter dina behov. Det innebär ingen fördel att ”stå ut” med smärtan, eftersom det ger en ökad belastning för kroppen vilket kan försämra din återhämtning. 

Vi kommer att be dig skatta din smärta på en skala från 0–10, där 0 motsvarar smärtfrihet och 10 är värsta tänkbara smärta. Din skattade upplevd smärta gör att vi bättre kan styra smärtbehandlingen. 

Illamående är också något som många upplever och där är det också viktigt att tala om det för personal så att du kan få läkemedel av oss som kan hjälpa mot detta

Möte med ansvarig kirurg

Efter operationen kommer du att få träffa ansvarig kirurg som berättar om din operation och din fortsatta behandling. Kirurgen kommer att träffa dig antingen samma dag eller dagen efter operation, antingen hos oss på uppvaket eller på vårdavdelningen.

Besök på uppvakningsavdelningen

Av sekretess- och utrymmesskäl har vi inte möjlighet att ha besök av närstående inne på våra postoperativa uppvakningsenheter. Undantag kan göras vid speciella omständigheter.

Kontakta oss

Uppvakningsavdelningen och intensivvårdsavdelningen
Telefon 
08-714 61 79

Dagkirurgisk uppvakningsavdelning
Telefon 
08-714 62 87
Måndag-fredag kl 08.00–16.30

Besökadress
Ersta sjukhus
Folkungagatan 125