Gynekologisk vård

På vår gynekologiska mottagning kan du få hjälp med att lindra symtom, förbättra livskvaliteten och hantera olika gynekologiska tillstånd.

Gynekologi_1_webb.jpg

Vi erbjuder hjälp med:

  • Blödningar och menstruationsbesvär
  • Smärttillstånd i nedre delen av buken
  • Endometrios
  • PCO
  • Fertilitetsfrågor
  • Klimakteriebesvär-specialiserad rådgivning/behandling
  • Inkontinensbesvär
  • Framfall
  • Cellförändringar
  • Kvalificerat ultraljud
  • Abort 
  • Komplicerad preventivmedelsrådgivning
  • Gynekologiska infektioner

För enbart test av könssjukdomar hänvisar vi till barnmorskemottagning alternativt sex-och samlevnadsmottagning.

Abort 

Tid för abort bokas via den centrala abortbokningen i Stockholm. Ring 08-123 627 00 när som helst under dygnet och knappa in ditt telefonnummer så blir du uppringd nästa vardag.

Gynekologiska ingrepp

Alla ingrepp utförs av erfarna specialistläkare och sker som dagkirurgi, vilket innebär att du kommer till oss på operationsdagen och kan åka hem samma dag.

Vi anpassar smärtlindring och bedövning efter dina behov och det specifika ingreppet.

Här nedan kan du läsa mer om våra vanligaste gynekologiska operationer. Vi finns här för att ge dig bästa möjliga vård och vägledning genom hela processen.

Vanliga gynekologiska operationer

Hysteroskopi är en kameraundersökning för att undersöka livmoderns insida, bland annat för att se om det finns någon förklaring till infertilitet, ta bort eventuell medfödd skiljevägg inuti livmodern och vid blödningar för provtagning av slemhinna, borttagande av en polyp, ett myom eller graviditetsrester efter missfall. 

Endometrieablation är en värmebehandling av livmoderslemhinnan för att minska rikliga menstruationer.

Dessa operationer görs som dagkirurgi, det vill säga du kommer fastande till Ersta sjukhus på operationsdagen och går hem samma dag efter operation.

Operationen kan göras under full narkos, du är då helt nedsövd. Det är inte alltid nödvändigt med full narkos vid hysteroskopi, du kan istället få lätt sedering och smärtstillande, ibland räcker det med lokalbedövning.

Laparoskopi görs för att undersöka de gynekologiska organen från insidan för att se om det finns någon förklaring till smärtor. För sterilisering med delning av äggledarna. För borttagning av cystor på äggstockar eller hela äggstocken.

Operationen görs som dagkirurgi, det vill säga du kommer fastande till Ersta sjukhus på operationsdagen och går hem samma dag efter operation.

Operationen görs i full narkos, du sover helt och hållet och stannar kvar tills du kan gå upp utan yrsel eller illamående. Du ska inte köra bil hem.

Det är vanligt att känna smärtor upp mot en axel efter laparoskopi. Det beror på att magen spänts ut med koldioxid under operationen för att man ska ha bra sikt. Det ger en sträckning i bukhinnan och diafragman som kan ge smärta. Det går över av sig självt inom ett par dagar.

Bäckenbottenkirurgi eller prolapsoperation görs pga av framfall (prolaps) som är ett vanligt problem hos kvinnor och beror på försvagningar i bäckenbottenmuskulaturen samt vävnaden kring främre och/eller bakre slidväggen och livmodern. Symtomen är ofta tyngdkänsla eller en känsla av att något buktar från slidan. Det kan vara urinblåsan som trycker mot främre slidväggen, ändtarmen som trycker mot bakre slidväggen eller livmodern som sjunker ner. En felaktigt läkt förlossningsskada kan innebära att muskler som stödjer tarmen och håller slidöppningen sluten har förlorat sitt fäste i mellangården. Då blir mellangården tunn, man kan uppleva att slidöppningen känns för öppen och ibland att man har svårt att tömma tarmen. Vid operationen förstärks de områden som har försvagats i bäckenbotten.    

Operationen görs som dagkirurgi, det vill säga du kommer fastande till Ersta sjukhus på operationsdagen och går hem samma dag efter operation.

Operationen sker oftast i lokal bedövning och narkos. En urinkateter sätts under operationen som tas bort innan du lämnar operationssalen.

Vi rekommenderar inte att du kör bil hem. 

Konisering görs för att ta bort en cellförändring på livmodertappen. Operationen görs som dagkirurgi med diatermi där cellförändringen skärs bort oftast i lokalbedövning. Det går även att göra ingreppet i narkos. Om det görs i narkos ska du komma till operationen fastande. Du går hem samma dag efter operationen och behöver inte vara sjukskriven efteråt.

Du har inte ont efteråt men ibland kan det blöda. Ofta har man en flytning som kan pågå i 7 till 10 dagar.

Kirurgisk abort innebär att graviditeten avbryts genom att du genomgår en skrapning. För att minska risken för skada på livmodern och livmoderhalsen ges förbehandling med prostaglandin som mjukar upp livmoderhalsen. Du får med dig hem 3 tabletter Cytotec som du ska svälja vid midnatt före operationen. I och med det så har abortförloppet påbörjats och det kan komma en blödning under natten varför det är lämpligt att använda binda. Vid smärta är det bra att ha Alvedon och Ipren till hands hemma.

Operationen görs som dagkirurgi, det vill säga du kommer fastande till Ersta sjukhus på operationsdagen och går hem samma dag efter operation.                                          

Operationen görs i narkos, du sover helt och hållet och stannar kvar tills du kan gå upp utan yrsel eller illamående. Du ska inte köra bil hem.

Mer om Ersta sjukhus

Ersta sjukhus fasad med utsikt över Sofia kyrka

Idéburen sjukvård

Ersta sjukhus är Sveriges största idéburna sjukhus med en tydlig värdegrund som bygger på att se hela människan. Läs mer om vad idéburen sjukvård innebär här>>

Forskningssjuksköterskor

Patientnära forskning

Ersta sjukhus är en universitetssjukvårdsenhet vilket innebär att sjukhuset arbetar integrerat med de tre uppdragen vård, forskning och utbildning.

Sjuksköterska på Kirurgi- och anestesikliniken

Vård på Ersta sjukhus

Ersta sjukhus tillhandahåller allt från primärvård till specialistvård. Här hittar du en lista över mottagningarna.