Ett slangformat instrument förs in via ändtarmsöppningen. Längst fram på instrumentet finns en liten lins med belysning och ett datachip som fotograferar tarmen/analkanalen så man kan se hur den ser ut på en tv-skärm. Denna undersökning kan göras utan att söva patienten, vid behov kan lugnande och/eller smärtstillande läkemedel ges.
I samband med undersökningen kan man ta vävnadsprover eller ta bort cellförändringar som sedan skickas på analys. Undersökningen syftar till att upptäcka tidiga förändringar och på så vis förebygga utveckling av analcancer.
Allmänt
Kontakta oss inför din undersökning om du:
- Medicinerar med blodförtunnande läkemedel (Waran, Plavix, Pradaxa, Brilique, Xarelto, Fragmin, Innohep) och inte fått instruktioner om eventuell utsättning
- Har hjärtklaffsjukdom eller är hjärtklaffopererad
- Är transplanterad
Förberedelser inför undersökningen
Det finns olika förberedelser inför undersökningen. I din kallelse står det om och hur du skall förbereda dig.
Inför första besöket hos oss så behöver du inte förbereda dig. Vi kommer göra en bedömning av analkanalen och se om det finns förändringar som behöver tas bort, om så är fallet blir du kallad på nytt vid ett senare tillfälle för att avlägsna dessa. Beroende på hur mycket förändring som finns kan det behövas upprepade behandlingar.
Efter undersökningen
Om borttagning av förändringar i analkanalen har utförts så kan mindre blödningar och smärta förekomma i ungefär 1 vecka efteråt. Du får med dig en bedövande gel (Xylocain) som du kan använda. Om Xylocaingel inte hjälper rekommenderar vi Alvedon (paracetamol).
Sex och samlevnad efter behandling
Receptivt (mottagande) analsex skall undvikas cirka 2-4 veckor efter avlägsnande av förändring i analkanalen, du kommer få närmare besked vad som gäller dig efter din undersökning. Anledning till avhållsamhet är för att undvika blödning och eventuell smärta från behandlat område. Övrigt sex finns det inga förbehåll för.
För frågor
Vår kontaktsjuksköterska Sara Sällström finns tillgänglig för frågor om undersökning och behandling.
Telefon 08-714 68 95, tisdag-torsdag kl 09.00-12.00 och kl 13.00-15.00.
Övrig tid hänvisar vi till endoskopienheten,
telefon 08-714 63 03, måndag-torsdag kl 08.00-15.30 och fredag kl 08.00-11.30.
Vid komplikationer på kvällar och helger, som tex smärta och större blödningar, kontaktas jourläkare på telefon 08-714 62 33.