Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor
Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor
Kontakta oss i första hand digitalt via tjänsten Alltid öppet. För detta krävs mobilt BankID.
Det räcker att kontakta oss via en kontaktväg.
Telefon 08-714 67 25
Var vänlig omboka eller avboka din tid så fort du vet att du inte kan komma. Då kan vi erbjuda tiden till annan patient.
Välj i första hand att själv omboka eller avboka din återbesökstid via Alltid öppet. Där får du en tydlig överblick vilka tider som är lediga.
Om du inte har möjlighet via Alltid öppet så kan du meddela oss via telefon 08–714 67 25.
Om du avbokar eller ombokar mindre än 24 timmar innan besökstiden kommer du att debiteras.
Den vårdgivare där du har gjort undersökning och utredning skriver en remiss till oss. Det är viktigt att du samtycker till att vår läkare får ta del av din journal för att göra en korrekt bedömning.
Om du har gått på annan specialistmottagning för samma sjukdom du vill ha hjälp med – be den mottagningen att skriva remiss till oss.
Via 1177 kan du se dina aktuella recept och hjälpmedelsförskrivningar.
Intyg från diabetesläkare behövs, både när man ska ta körkort och sedan med 3–5 års mellanrum beroende på behörighet. Transportstyrelsen meddelar dig när intyg behövs.
Intyget kostar 375 kr. Kontakta oss för att boka tid för intyg.
Intyget kan oftast utfärdas i samband med ett telefonsamtal. Om du har allvarliga diabetesförändringar i ögonen krävs ögonläkarintyg. För vissa högre körkortsbehörigheter behövs även ett allmänt läkarintyg. Vi utfärdar ej dessa intyg, vänd dig istället till din vårdcentral.
Mer information: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/medicinska-krav/regler-om-korkort-och-diabetes/
Du är berättigad till rabatterad fotvård om du har nerv- och kärlskador i fötterna pga. diabetessjukdomen.
Fotvård kan utföras hos vår fotvårdare på Ersta diabetesmottagning eller hos fotvårdare knuten till din vårdcentral. Du kan behöva remiss från oss till din vårdcentral för att erhålla fotvård där.
För att ha möjlighet till tekniska hjälpmedel och kost vid högskoleprovet eller andra provtillfällen behöver du ett intyg från oss. Kontakta oss för att få intyg.
För att ta med insulin och diabeteshjälpmedel i flygplanskabinen behöver du ett intyg från oss. Kontakta oss för att få intyg.
Vissa länder kräver också en aktuell läkemedelslista för införda läkemedel. Ta reda på vad som gäller i det land du reser till.
Intyg vid resa (se fråga, Res med diabetes)
Vid resa behöver du insulin, insulinpennor i reserv och hjälpmedel så det räcker. Kontakta oss i god tid innan avresedagen (se fråga, Hur får jag kontakt med mottagningen?).
Vissa länder kräver också en aktuell läkemedelslista för införda läkemedel. Ta reda på vad som gäller i det land du reser till.
Vid längre vistelser behöver du köpa insulin i landet du är i. Ta reda på hur det går till i förväg.
Förvaring av insulin: tänk på att du ska ha insulinet i handbagaget. Insulinet riskerar att frysa i incheckat bagage. Insulinet ska förvaras i kylväska eller kylskåp. Kylväska inhandlar du själv.
Tänk på att insulinpumpar kan vara känsliga för metalldetektorbågen i säkerhetskontrollen. Ta reda på vad som gäller för din pump genom att kontakta pumpföretaget. Visa säkerhetspersonalen att du har en pump.