Tomas Tranströmer spelade själv piano men lär ha sagt att han var glad att han inte valde musiken som profession. Istället blev han en av våra mest älskade poeter, belönad med en av världens finaste litteraturutmärkelser: Nobels litteraturpris.
Att musiken spelade en viktig roll i Tomas Tranströmers liv är dock tydligt och denna dag blir ännu ett bevis för att hans lyrik klingade av musik.
Den andliga dimensionen av Tranströmers texter gör att han ofta förekommer i olika kyrkliga sammanhang. Tranströmer själv värjde sig för att kategorisera sina texter som religiösa, ändå är det många som läser honom som en modern mystiker och hans förtätade, genomlysta bilder hjälper oss alla att vidga perspektiven.
Under denna dag får vi möjlighet att ta del av hans verk på flera sätt. Dels i ”Frihetsmässan”, ett verk som uruppfördes 1996, och som innehåller den traditionella mässans avsnitt med texter hämtade från Tranströmers diktning och i tonsättning av Sven-David Sandström.
Dels i en konsert där tonsättningar av bland annat Georg Riedel och Sven-David Sandström varvas med läsningar ur Tranströmers rika poesiskatt.
Varmt välkommen till en dag i Tranströmers universum.
Söndag 16 mars ”Frihetsmässa”, en högmässa i Ersta kyrka
Klockan 11.00
- Plats: Ersta kyrka
- Medverkande: Stefan Nilsson, präst och direktor för Ersta diakoni, Jemima Bentham, diakon, Stockholm brass quintet, Mats Wallin, klarinett, Henrik Alinder, orgel och Nordic vocalists under ledning av Patrik Sandin
- Fri entré
Jag spelar Haydn efter en svart dag
och känner en enkel värme i händerna.Tangenterna vill. Milda hammare slår.
Klangen är grön, livlig och stilla.
/några strofer ur "Allegro" från Den halvfärdiga himlen
Söndag 16 mars ”Den halvfärdiga himlen”
Klockan 16.00
- Plats: Ersta kyrka
- Medverkande: Helena Bergström, läsning, Sarah Riedel, sång,
Jonas Östholm, piano och Nordic vocalists under ledning av Patrik Sandin, dirigent - Entré: 120–275 kronor. Köp din biljett här.
- Konsertlängd: cirka 60 minuter