Forskningsanslag möjliggör viktig forskning för att förebygga analcancer

Ersta sjukhus kommer att delta i ett forskningsprojekt för att utveckla nya metoder för att förebygga analcancer.

Anslag_VR_Ny.jpgProjektet har tilldelats 11,8 miljoner kronor i forskningsanslag från Vetenskapsrådet, vilket möjliggör arbetet med att förbättra screening och prevention för riskutsatta grupper, med särskilt fokus på kvinnor.
Studien går under namnet: ”Nya metoder för att förebygga analcancer hos riskutsatta grupper: En tvärvetenskaplig registerbaserad studie med fokus på screening och biomarkörer”.

På bild: Del av gruppen som arbetar och forskar om anala cellförändringar på Ersta sjukhus som består av Jonas Nygren, Kirurg, Peter Borch-Johnsen, endoskopist, och Sara Sällström, kontaktsjuksköterska.

Projektet leds av Docent Christina Carlander, överläkare vid Infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset / Karolinska Institutet och medverkar gör:

Jonas Nygren, Ersta sjukhus
Johanna Brännström, Södersjukhuset
Anna Mia Ekström, Södersjukhuset
Magnus Gisslén, Folkhälsomyndigheten/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Fokus på kvinnor i riskgrupper

Syftet med studien är att förbättra möjligheterna till tidig upptäckt av analcancer genom att undersöka biomarkörer och utveckla screeningmetoder som är både effektiva och kostnadseffektiva. Forskningen riktar särskilt in sig på kvinnor som lever med hiv, en grupp där risken för analcancer är förhöjd.

Projektet består av fyra delstudier, där Ersta sjukhus deltar i delstudie 2 och 3:

Delstudie 2 undersöker genomförbarheten av analcancerscreening hos kvinnor över 45 år som lever med hiv. Patienterna kommer att testas för humant papillomvirus (HPV), cytologi och DNA-metyleringsmarkörer. De som visar positiva resultat kommer att remitteras till vidare undersökning med flexibel endoskopi, en metod utvecklad vid Ersta sjukhus.

Delstudie 3 fokuserar på att analysera DNA-metyleringsmarkörer hos de kvinnor som remitteras vidare. Målet är att avgöra om anala självtester kan användas för att bättre bedöma risker för cellförändringar eller cancer.

Stärkta insatser för en utsatt patientgrupp

”Förbättrad screening och prevention av analcancer är avgörande för att ge bättre vård till högriskgrupper. Vi är glada över att kunna bidra med vår expertis och vår kliniska kapacitet i detta viktiga projekt,” säger Jonas Nygren, kirurg och forskare och Peter Borch-Johnsen, endoskopist och forskare vid Ersta sjukhus.

Detta projekt förväntas bidra med avgörande kunskap som kan påverka framtida riktlinjer och förebyggande arbete. Resultaten har potential att minska lidandet hos en utsatt patientgrupp och ge vården kraftfulla verktyg för tidig upptäckt och behandling.

Ett multidisciplinärt samarbete för framtiden

Vi ser fram emot att vara en del av detta nationella forskningsinitiativ och fortsätta bygga starka nätverk mellan forskning och klinisk verksamhet. Med stöd från Vetenskapsrådet och framstående forskare över hela landet kan vi ta viktiga steg mot en mer evidensbaserad och jämlik vård.