bild på en äldre man som ömt klappar en kvinna på kinden

Ersta äldreomsorg

Workshopar på Ersta viktig del i anhörigprojekt

Tidigare i år beviljades Marie Cederschiöld högskola anslag för ett treårigt forskningsprojekt om anhörigas och professionens upplevelser och erfarenheter vid en närståendes flytt till äldreboende. Nu har projektet tagit nya viktiga steg när Ersta stod värd för två workshopar med 80 deltagare från olika yrkesgrupper.

Projektet undersöker bemötande och det stöd – eller bristen på det – som anhöriga upplever från samhällets aktörer under flytten från det egna hemmet till äldreboendet. Projektet belyser även hur de professioner som möter anhöriga i flyttprocessen arbetar utifrån ett anhörigperspektiv. Resultaten ska bidra till att underlätta inflyttningsprocessen för både anhöriga och äldre, och ge biståndshandläggare, hemtjänst och äldreboenden bättre verktyg för stöd.

bild från workshop på ett gäng från hemtjänstenErstas anhörigkonsulent Pia Nilsson, en av forskarna, var också en av ledarna för workshoparna som inleddes med gripande berättelser från fyra anhöriga om deras erfarenheter.

Fokus under workshoptillfällena låg på samverkan mellan forskarna och yrkesverksamma från bland annat kommuner, hemtjänst och äldreboenden. Intresset för projektet har varit stort, med deltagare från 9 kommuner och verksamheter inom Ersta och Bräcke diakoni.

Dessa första workshoptillfällen fokuserade på att introducera projektet och på att lära känna varandra. Totalt planeras tio workshopar, där kunskap och erfarenheter kommer utbytas. Parallellt kommer mindre grupper att ses för att föra arbetet framåt i den egna kommunen eller verksamheten.

Ett av målen är att till 2026 utveckla en verktygslåda och metodik för att skapa en tryggare inflyttningsprocess.

 

Artikel-anslag-anhörigstödet webb.jpgOm projektet

  • Forskingsprojektet Hur är det med anhörigperspektivet på äldreboende? Anhörigas och professionellas erfarenheter av anhörigperspektivet före, under och efter en närståendes inflyttning till särskilt boende leds av professor Magnus Jegermalm (till vänster på bilden) vid Marie Cederschiöld högskola, tillsammans med Pia Nilsson, doktorand vid Marie Cederschiöld högskola och anhörigkonsulent inom Ersta diakoni och Thomas Schneider, utvecklingschef på Bräcke diakoni.
  • Projektet finansieras av Familjen Kamprads stiftelse och pågår till 2026.
  • En del av projektet är de workshopar som samlar olika yrkeskategorier från 9 kommuner, Bräcke och Ersta diakoni, Nestor FoU-center och FOU nu.
  • Inom ramen för forskningsprojektet kommer ett 20-tal anhöriga och ett 30-tal yrkesverksamma djupintervjuas. Deras erfarenheter kommer på olika sätt att tas tillvara i workshoparna.

Mer om Ersta diakoni

portalen in till ersta diakoni på erstaklippan på södermalm i stockholm

Upptäck alla Erstas verksamheter

Kyrka, skyddade boenden, anhörigstöd vid beroende och mycket mer - här kan du läsa om Ersta diakonis alla viktiga verksamheter.

ett gäng medarbetare på ett av erstas äldreboendne

En värdig välfärd för alla - vår verksamhetsidé

Ersta diakoni har utvecklat och arbetat med vård och omsorg sedan slutet av 1800-talet. Vi ser hela människan och vill skapa en värdig välfärd för alla.

Två personer som håller varandras händer

170 år och högaktuell - Erstas värdegrund

Vår värdegrund genomsyrar allt vi gör på Ersta. Vi vill värna om det som är kärnan i varje människoliv, att se varje människas kapacitet, önskemål, känsloliv och själ.