"Så hemmalikt och trevligt som möjligt." Så summerar vi hur vi vill att måltidssituationen på Erstas äldreboenden ska vara. De som bor på äldreboenden är gamla och många är multisjuka. Det ställer extra krav på måltiderna och på oss som serverar dem.
Mer näring på mindre mängd mat
Som äldre och sjuk har man ett ökat behov av energi och näringsämnen medan aptiten, förmågan att äta och tillgodogöra sig mat minskar. Det gör att man behöver få i sig mer näring på mindre mängd mat. För att få ihop den ekvationen behöver man tänka till hur man arbetar med mat och måltider. På Erstas äldreboenden serverar vi god mat, men vi fokuserar inte bara på det som ligger på tallriken. Vårt mål är att skapa en trevlig social stund för då ser vi att ätandet kommer ”på köpet”.
Att till exempel se maten serveras från en gryta till sin tallrik är en välkänd situation sedan tidigare i livet som triggar signaler om att det är dags att äta
Stämningen vid bordet är central. Måltiderna ska vara en fredad tid för alla, där personalen tydligt ska lägga andra arbetsuppgifter åt sidan och vara helt närvarande.
En annan detalj som sätter tonen för en måltid är hur man serverar maten. Våra måltider serveras ofta vid bordet från karotter och uppläggningsfat. Då ser de äldre maten, att den ångar och de känner att det doftar. Den processen bidrar till ökad aptit och salivutsöndring.
Det serveringssättet är extra viktigt för den som har en demenssjukdom. Att se maten serveras från en gryta till sin tallrik är en välkänd situation sedan tidigare i livet, som triggar signaler om att det är dags att äta. Det är en stor skillnad mot att det bara ställs en tallrik framför dig – då är det inte ovanligt att de kan känna ”vad ska jag göra med den”?
Vår historia präglar vårt ätande
Vissa kan vara oroliga eller ha svårt att fokusera när det är för mycket saker framme. Då kan vi behöva anpassa måltidsmiljön och kanske servera en färdig tallrik, och inte ha skålar på bordet. Det är därför viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om varje boende. Vår bakgrund och livshistoria gör att vi alla bär på olika förhållningssätt till mat och måltider, vilket präglar oss och hur vi äter. En person som har ätit mat framför tv:n i en stor del av sitt liv kanske hellre vill fortsätta med det än att alltid ”tvingas” sitta med andra.
Vår bakgrund och livshistoria gör att vi alla bär på olika förhållningssätt till mat och måltider vilket präglar oss och hur vi äter.
På Erstas äldreboenden serveras den som önskar ett glas vin eller öl till vissa helgmåltider och festligare tillfällen. Det kan ha ett högre värde än att bara markera en festligare måltid: Dryck och inte minst variation mellan olika drycker är lika viktigt som att variera maten på tallriken.
Många har med sig vanor kring måltidsdrycker, vin eller öl eller annat, och utan detta blir det en obekant situation. När man inte känner igen sig, kan det påverka hur mycket man äter.
Personcentrering löser problem
Måltider är ett tydligt område inom den personcentrerade vård och omsorg, som löper som en röd tråd genom alla verksamheter inom Ersta diakoni. Genom att se till hela människan har vi möjlighet att hitta lösningar på eventuella problem kring ätandet. Genom maten kan de som bor hos oss få en högre livskvalitet.