Kerstin Ivéus

Ersta sjukhus

”Vi ger barnet i familjen en röst”

Kerstin Ivéus, barnsjuksköterska och syskonstödjare på Lilla Erstagården är sedan april i år anställd som doktorand på Marie Cederschiöld högskola. I sin roll som doktorand arbetar hon med forskningsprojektet The Family Talk Intervention (FTI).

Vad handlar er forskning om?


- I forskningsprogrammet utvärderas ett psykosocialt stödprogram för barnfamiljer där en förälder eller ett barn är svårt sjukt. Det är det som är unikt med detta projekt, att det är i den ordinarie vården med kuratorerna på varje klinik som tillhandahåller stödprogrammet, för de familjer som kan tänkas ha nytta av det.

Huvudmålet är att genom samtal öka kommunikationen i familjen för att på sikt minska risken för psykisk ohälsa. Med kommunikation inom familjen kan det öppna upp och synliggöra föräldraskapet samtidigt som barnet i familjen får en röst och möjlighet att dela sina upplevelser. Vad har de för styrkor och svagheter och hur kan man stärka familjen i situationen.

Ämnet angränsar till området, barnfamiljer där det finns allvarlig sjukdom och som jag arbetar med och är intresserad av. Det finns sedan innan inte några vetenskapligt utvärderade stödinventioner. Det har gjorts mycket forskning och behov om vad som saknas. Genom det här projektet erbjuder vi en konkret insats.

Nu får vi utvärdera implementeringsprocessen och effekterna av vårt arbete och se om den kan vara ett värdefullt bidrag och del av det psykosociala stödet som sjukvården erbjuder till barnfamiljer där det finns allvarlig sjukdom.

Lilla Erstagården och Ersta ASIH ingår som samarbetspartners i forskningsprogrammet. Läs mer om programmet här: FTI - The Family Talk Intervention - Marie Cederschiöld högskola (mchs.se)