Marie Cederschiöld högskola ägs till 25 procent av Ersta diakoni. Hur kommer det sig?
– Anledningen till det grundar sig i historiken. När Ersta diakoni grundades för över 170 år sedan var utbildning intimt förknippat med verksamheten. Den första föreståndaren Marie Cederschiöld (efter vem högskolan sedan 2021 är döpt efter) brann särskilt för detta. För henne var det lika viktigt att vi själva botade och vårdade utifrån den tidens kunskap och beprövade resultat, som att man lärde ut kunskapen till fler. Och så har det fortsatt genom åren. Praktik, utbildning och forskning har alltid varit viktiga grundstenar för vår verksamhet och är sedan start en del av vårt väsen, säger Stefan Nilsson, direktor.
Han fortsätter:
– Med tiden har högskolan dock utvecklats till att bli en mer och mer självständig verksamhet och det är bra. Visst kritiskt avstånd till verksamheten är sunt för att kunna forska på den. Idag är högskolan och Ersta diakoni två skilda enheter, men att högskolan är ett av få aktiebolag där all eventuell vinst återförs till verksamheten speglar ägarnas identitet.
Märks det på fler sätt att högskolan ägs av fyra idéburna aktörer (Stiftelsen Stora Sköndal, Stockholm sjukhem och Bräcke diakoni förutom Ersta diakoni)?
– Dels märks det genom de stora utbildningsuppdrag högskolan har. Vård och omsorg, palliativ vård och vårdetik är några av dem. Sedan är det deras civilsamhällesforskning som gör högskolan till en unik röst i Sverige. Här läggs stort fokus: på att utforska området mellan staten och kapitalet om jag får vara så krass, säger han med ett snett leende.
– Dessutom har högskolan ett uttalat mål att vara samhällsförbättrande och bidra till ett bättre samhälle. Hur många högskolor kan stoltsera med ett sådant idéburet uppdrag?
Hur ser samarbetet mellan Ersta diakoni och Marie Cederschiöld högskola ut?
– Högskolan är en viktig del för Ersta diakoni framåt. Vi arbetar aktivt för att väva samman vår och högskolans verksamheter med varandra och det finns en ömsesidig vilja att göra mer. Marie Cederschiöld-dagarna är bara ett exempel på detta. Läs mer om dagarna här och passa på att anmäla dig om du inte redan gjort det. Du kan delta både digitalt och på plats.
– Fler exempel är till exempel studenter på praktik hos oss, Ersta sjukhus IBD-utbildning som visat sig oerhört uppskattad och den samskapande forskning som görs, till exempel inom Ersta LSS och Ersta Möjlighet. Medarbetare doktorer på högskolan och på senaste ledarforum föreläste den tidigare högskoleanställde Lars Trädgårdh – ja, listan kan göras lång.
– Slutsatsen är dock att högskolan är en viktig del av vår identitet. Ersta diakoni vill fortsätta forska och utveckla våra verksamheter. ”Grundat i vetenskap, utfört med hjärta” är vårt varumärkeslöfte och vi vill bidra till att det finns professionellt utbildad personal inom vård och omsorg – inte bara på Ersta diakoni utan i samhället i stort. Vi vill fortsätta ha en närhet till akademin, också för vår egen skull. Det är bra för Ersta, avslutar Stefan Nilsson.