Målning av skärgårdslandskap, Roland Svensson

”Konsten hjälper människan att läka”

Erstas konstsamling består av drygt 1 000 verk, en blandning av inköp och gåvor, ofta av en patient eller en anhörig. Ansvarig för att utveckla den är Amelie Edlund.

Att konst kan bidra till positiva, läkande effekter är ett område inom vilket det forskas allt mer. På det idéburna sjukhuset Cleveland Clinic i Ohio, USA har man forskat på om konst kan lindra smärta för cancer, andtäppa, högt blodtryck, högt kolesterol, ätstörningar, samt hjärt- och lungsjukdomar och kan konstatera att patienterna upplever att deras humör förbättras och att ångest och smärta minskat (Observer, via Artnotes.se). 

Amelie Edlund, som är konstansvarig på Ersta diakoni, är övertygad om konstens positiva effekter. 

– Konst hjälper människan att läka. Det visste Ersta sjukhus första föreståndare, Marie Cederschiöld, redan 1851. Hon var övertygad om att det inte räcker med ett hygieniskt rent sjukhus för att patienten ska tillfriskna, det måste vara vackert också.

I samma anda sedan 1851

När Ersta sjukhus äldre byggnad invigdes 1907 fick Ida Örwall ansvaret för inredningen. Hon var diakonissa, översköterska och dessutom var utbildad vid Konstakademin. Elin Wägner gjorde ett reportage i tidskriften Idun där hon beskrev att ”glada färger, ljus och blommor mildrar den bittra idéförbindelse, som sjuksängarnas rader uppväcka”.

I artikeln lyfter överläkare Hugo Toll fram Örwalls insats (”emedan vi öfverallt vid ordnandet af det minsta som det största, haft kvinnorna med och låtit deras smak råda, ha vi lyckats undvika anstaltsprägeln och få allting mjukt och behagligt. En stor del af förtjänsten tillkommer översköterskan Ida Örwall, som, själf konstnärligt anlagd och utbildad, tjänstgjort som rådgifvare och anordnare”). Att en kvinnas arbete och förtjänst uppmärksammades på detta sätt, vid denna tid, var också det ytterst ovanligt.

Den synen på vårdmiljö har präglat Ersta diakonis verksamheter sedan dess.

 – Erstas konstsamling består av drygt tusen verk. Det är en blandning av inköp och gåvor, ofta av en patient eller en anhörig. Den här samlingen bär på så mycket tacksamhet och det gör den personlig. Några av de konstnärer som skänkt verk och skisser från sin produktion är Roland Svensson, Nils Zetterberg, Hilding Linnqvist och Otte Sköld.

Stöttar en levande konstscen

Tack vare en generös donation har en större mängd samtidskonst inklusive platsspecifika verk av Frida Fjellman respektive Carin Ellberg köpts in.

– Ellberg och Fjellmans verk sätter tonen i nya sjukhusbyggnaden. Båda verken är färgglada, lekfulla och kan ses från flera olika platser i byggnaden. Genom nya inköp av samtidskonst kan Ersta diakoni samtidigt stötta en levande svensk konstscen.

Bland nyförvärven finns konstnärer som Alfred Boman, Johan Thurfjell, Edit Sihlberg, August Eriksson, Emma Larsson, Niclas Holmgren, Josefina Anjou, Duda Bebek och Christina Thomas Dahlberg representerade. 

– När vi köper konst till sjukhuset så är det i huvudsak verk av nu levande konstnärer, gärna verksamma i Stockholm. På så vis bygger vi vidare på den redan lokalt präglade samlingen. Konsten ska bidra till en mer personlig, omsorgsfull och dynamisk miljö. Samtidigt får den gärna utmana och beröra. I den bästa av världar väcker det också ett intresse för samtidskonst hos personer som annars inte hittar till gallerier och konsthallar.

Mer om Ersta kulturscen

Platsbyggd konst på Ersta sjukhus

Guidade konstvisningar

Är du nyfiken på Ersta diakonis konstsamling? Vi erbjuder guidade visningar via guidade gruppbokningar och via den öppna konstvisningen i sjukhusets entré om sker en gång i månaden. >>

Medarbetare spelar på flygeln i Ersta sjukhus entré

Kultur och kyrka på Ersta sjukhus

Kultur, andlighet och hälsa är levande hos oss – och något vi bejakar i våra verksamheter. Ta del av Ersta kulturscens program på sjukhuset>>

Patrik Sandin vid flygeln

Varför en kulturscen?

Ersta kulturscen arbetar för att förstärka den positiva hälsoeffekten av kultur i våra vård- och omsorgsverksamheter, samt vara en central plats för kulturupplevelser i Stockholm. Ta del av Patrik Sandins tankar om detta>>