Ersta diakoni driver flera äldreboenden, och i början av 2023 öppnade ytterligare ett, Ednahemmet i Nacka. På ett av de nyare boendena, Sarahemmet, också det i Nacka, arbetar sjuksköterskan Tamara Shawkad.
Varför valde du Ersta?
-Det finns arbetsplatser där pengar och effektivitet kommer först, inte människors hälsa och behov. Jag kan inte jobba så. När jag hörde om Erstas synsätt på de äldre och att det drivs utan vinstsyfte så sökte jag direkt hit.
Hur är det att jobba på Ersta?
-Toppenbra. Jag trivs med mina kollegor, med kontakten med mina undersköterskor och jag har en lyhörd chef som är närvarande och stöttar.
Hur ser din arbetsdag ut?
-Jag startar dagen med att läsa ikapp journaler för att se vad som hänt under kvällen och natten. Sedan går jag en runda och hälsar på kollegorna och lägger upp en plan för dagen, vem som behöver hjälp med vad och när. Vi genomför och följer upp omvårdnadsåtgärder, så som att kontrollera vikt, feber och ser över trycksår. Det är viktigt att snabbt fånga upp om någon äter sämre eller är tröttare än vanligt. Vi gör tester och återkopplar till läkare vid behov.
Vad är roligast med ditt jobb?
-Kontinuiteten. Jag sätter in behandling, ser resultatet och får följa patienten, ibland i flera år. Det kunde jag sakna när jag arbetade på sjukhus då man gjorde en insats, sedan flyttades patienten vidare utan att jag fick veta hur det gick sedan. Det är fint med de äldres tacksamhet, för det som tillsynes är små basinsatser, men som kan ha stor inverkan för dem.
Många förstår inte hur komplext och intressant det är att vara sjuksköterska på ett äldreboende. Jag vill påstå att många av de riktigt duktiga sjuksköterskorna finns på äldreboenden, här behöver du vara självgående och ständigt bygga upp kännedom om de äldre, samarbeta nära med kollegorna och fatta egna beslut.
När känner du att du gör skillnad?
-Varje gång jag ser ett förbättrat mående som resultat av mina omvårdnadsåtgärder. Och när jag ser glädjen hos anhöriga när de förstår att de får behålla sin mamma eller pappa en tid till.
På Erstas äldreboenden jobbar olika yrkeskategorier i team – vad är fördelen med det?
-Det gör att vi kan arbeta effektivt och tryggt i det vardagliga. Jag som sjuksköterska har övergripande koll, men det är undersköterskorna som hela tiden är nära de äldre som är mina ögon och händer och direkt kan rapportera om något kring de äldres hälsoläge ändras. Med våra olika professioner kan vi också arbeta förebyggande inom olika områden, exempelvis för att minska fallolyckor. Rehabpersonalen kan se över den fysiska miljön och komma med förbättringar och hjälpmedel, jag kan hålla koll på vilka läkemedel som kan påverka balansen negativt och undersköterskorna kan gå igenom de dagliga rutinerna för att identifiera risksituationer.
”Att se hela människan” är Erstas värdegrund – hur genomsyrar det din roll?
-Här är de äldre inte bara ett personnummer, här är man en person. Om det krävs resurser inom mitt område, för exempelvis övervakning, tester eller hjälpmedel så ordnar man det, det snålas inte. Jag kan därför med rak rygg stå för den omvårdnad de äldre får. Jag är stolt över det arbete jag och mina kollegor gör.