De senaste åren har de negativa effekterna av opioider fått en mer framträdande plats i debatten, i synnerhet efter att larmen från USA visar på en pågående opiodepidemi där. Även i Sverige har vi högst antal överdoser av opioider i Europa enligt OECD (2016), och forskning visar att i Sverige är andelen opererade för höftfraktur eller överviktskirurgi, som ett år efter genomförd operation fortsatt äter opioder för att lindra smärtan, skrämmande stor.
Vi kan visa på väldigt fina siffror
I sin forskning undersöker Gedda om de förändringar i omhändertagande som gjorts på Ersta sjukhus under perioden 2016 – 2019 haft effekt. En av dessa förändringar är att man börjat använda läkemedlet Gabapentin för smärtstillning efter bukkirurgi istället för opioider. Detta är bra av flera anledningar. Dels är gabapentin inte beroendeframkallande och det minskar inte heller tarmrörelser som opiater gör, vilket gör att patienten får färre biverkningar och kan återhämta sig fortare.
På Ersta sjukhus har man under perioden även ökat andelen minimalinvasiv kirurgi, d v s titthålskirurgi och resultatet är att andelen opererade på Ersta sjukhus med noll opioider i blodet kraftigt har sjunkit kraftigt mot tidigare.
– Att en tredjedel av våra patienter inte äter några tabletter, eller tar några opiodsprutor efter genomförd operation, är väldigt fina siffror och något många tror är omöjligt, säger Claes Gedda.
Resultatet från studien som omfattar 842 kirurgiska patienter har nu presenterats i den vetenskapliga tidskriften JAMA network. Slutsatsen är att gabapentin kan ersätta eller minska användningen av opiater i samband med kolorektalkirurgi.