Det är ett stort steg framåt för patienter som ofta själva drar sig för att prata med vården om sexualitet och andra känsliga frågor. Vårdens inställning har under många år varit att man ska vara tacksam som överlevare och inte klaga på besvärliga kroppsliga förändringar.
Stomi förändrar upplevelsen av den egna kroppen
Lena Wistmar har tidigare fått Stomipriset. Hon berättar hur ett patientsamtal kan låta.
– Jag kan få frågan: ”Hur sexig känner man sig med en påse på magen med avföring i?” Då berättar jag att man till exempel kan ha en svart stomipåse i mindre modell. Vi kallar dem ibland för ”kärlekspåsar”. De fungerar som vanligt men är lite nättare.
– Det finns också en nätt, svart gördel i tunt bekvämt material. ”Då kan du kanske vara Fantomen och överraska partnern”, säger jag ibland, för att avdramatisera det hela.
Att ha stomi berör hela människan, och då ska det inte finnas några gränser för vad man vågar ta upp.
– Vi har utvecklat seendet och förståelsen kring hur komplext livet med stomi kan vara, främst i starten. Visst, det måste fungera tekniskt och praktiskt. Men den stora förändringen är insikten om hur mycket som också rör psykologi, om det man kallar en förändrad kroppsupplevelse, berättar Lena Wistmar.
En patient utbrast efter stomioperationen: ”Är det här en del av mig? Det känns surrealistiskt!”. Stomimottagningen har fyra planerade återbesök första halvåret efter stomioperationen – allt enligt de nationella riktlinjer efter stomioperation som Lena tillsammans med två stomiterapeutkollegor på Karolinska sjukhuset arbetat fram 2017 – för att följa återhämtningen ur flera aspekter.
Lena Wistmar lyfter också fram Annica Wistedt, som startade Stomimottagningen på Ersta sjukhus för 28 år sedan.
– Hon bidrog mycket genom att bland annat börja prata fördjupat om mannens sexualitet.