Den ökade kunskapen inom nutrition syftar till att öka de äldres livskvalitet och att minska risken för undernäring. Här är personalen inom hemtjänsten viktig då de ofta är delaktiga i uppgifter som har med mat och måltider att göra.
– Överlag kommer vi att kunna vara mer medvetna om vilka risker vi ska hålla utkik efter när det kommer till äldres nutrition. På det praktiska planet hjälper vi våra kunder att göra inköpslistor och handla. Då har vi möjlighet att inspirera kring vad våra äldre äter hemma. Till exempel kan vi hjälpa de äldre att välja bra livsmedel då det är viktigt att måltiderna är proteinrika och att man inte slarvar med mellanmål.
Det säger Helena Bäckström som är t f verksamhetschef i Ersta hemtjänst i Österåker. Hon är stolt över att hennes verksamhet nu är certifierad. Hon upplevde att utbildningen direkt har varit till stor hjälp. Nu vill hemtjänsten på olika sätt föra vidare kunskapen till de äldre.
– Vi har exempelvis bjudit in våra kunder till en mataktivitet. Vi lagade olika goda små rätter och berättade om utbildningen och vikten av att äta proteinrik mat. Det var mycket uppskattat, säger Helena Bäckström.