Fram till för några decennier sedan handlade vården av de som drabbats av kognitiv sjukdom ofta mestadels om omvårdnad. Litet fokus låg på individens förutsättningar att fortsätta att klara saker själv eller att erbjuda anpassade aktiviteter. I Erstas värdegrund ligger sedan starten 1851 att varken sjukdom, sociala problem eller något annat kan ta ifrån en individ sitt människovärde. Man ska heller aldrig reduceras som person genom en diagnos. Det tillsammans med övertygelsen om att människan har ett behov av att vara till nytta för andra gjorde att Ersta tidigt började se vad man kunde göra för den här, allt mer växande, gruppen sjuka människor.
Började med en tom lokal
På Erstas första äldreboende Mariahemmet, då beläget på Erstaklippan på Södermalm ville man ge de boende ett sammanhang och något givande att göra om dagarna. Då väcktes tankarna på meningsfulla vardagsaktiviteter genom någon form av dagverksamhet i en extern lokal. Tankarna på en icketraditionell dagverksamhet där man satte gästen i fokus utvecklades genom ett samarbete mellan Ersta och Stockholms stad. Tanken var att få möjlighet att ta vara på det man kunde göra själv, med hjälp och stöd av personalen. Att åter få vara någon att räkna med.
Medarbetare som arbetade på Ersta under den här perioden har berättat om en spännande tid då dagverksamheten startade med en tom lokal på Ersta som snart fylldes med möbler och annan inredning med utgångspunkt i arbetssättet reminiscens. Reminiscens betyder hågkomst, och innebär att man med olika triggers väcker slumrande minnen med syftet att skapa kommunikation samt trygghet hos en person med demenssjukdom.
Skapade nytänkande arbetssätt
För att bygga upp sin kunskap gick medarbetarna utbildningar i England där reminiscens redan var stort. De kom hem och översatte det nytänkande arbetssättet i praktiken på Ersta.
Så startade Erstas första dagverksamhet, Villa Cederschiöld, med dag-gästerna och deras behov och önskemål i centrum. Här bildades en gemenskap och gästerna fick dessutom känna att de dagligen hade olika uppgifter, att hjälpa till med dagens måltid, baka, duka eller plocka blommor till matbordet. Och allt detta i en genomtänkt miljö där varje detalj hade ett syfte.
Eftertraktad spetskompetens
Villa Cederschiölds verksamhet och Erstas spetskompetens inom området kognitiva sjukdomar gick inte obemärkt förbi. Det var inte vanligt att arbeta på det här sättet och Ersta fick ta emot studiebesök från hela Sverige. Villa Cederschiöld växte när allt fler ville komma som dag-gäster, och verksamhetens popularitet står sig än idag.
Idag driver Ersta två dagverksamheter. Här kan du läsa mer om hur vardagen på en dagverksamhet kan se ut >>
Texten baseras på en intervju med tidigare Ersta-medarbetaren Carina Parmenfälth, Silviasyster och dåvarande anhörigstödjare.