Inrymt i två välplanerade våningsplan ovanpå Näsbyparks centrum ligger Ersta Näsbypark Parkinsonboende och äldreboende. Det första ett profilboende för personer med Parkinsons sjukdom och det andra ett traditionellt äldreboende.
Boende enbart för pesoner med Parkinsons
Profilboendet är unikt i Sverige och här har den som är drabbad av Parkinsons sjukdom, och som har ett biståndsbeslut, möjlighet att ta del av vård och omsorg dygnet runt, oavsett ålder och var i landet man tidigare bott. Personalen har kunskap om sjukdomen och hur de bäst kan stötta i dess utmaningar. En av dem som arbetar här är fysioterapeuten Kristin Ahlgren.
-De som bor här är ofta yngre än på ett traditionellt äldreboende. Många vill fortsätta att få ut det mesta av ett aktivt liv, och där känner jag att min roll som fysioterapeut är betydelsefull, säger hon.
Personalen arbetar i team
I många delar har hon ett nära samarbete med boendets arbetsterapeut.
-Det är bra för de boende att både arbetsterapeut och fysioterapeut finns tillgängliga och att vi samarbetar och kan diskutera situationer och lösningar utifrån våra olika perspektiv. Vi har självklart även ett nära samarbete med övriga professioner som sjuksköterska, undersköterska och läkare.
En del av Kristins jobb är att regelbundet göra så kallade förflyttningsbedömningar. Det går ut på att för varje person hitta de bästa, säkraste och mest smärtfria sätten för olika förflyttningar, exempelvis att gå eller ta sig mellan liggande och sittande eller stol och rullstol. Vilka hjälpmedel behövs och hur kan personalen bäst stötta?
-Våra boendes livskvalitet är alltid i centrum, säger Kristin.
Andra arbetsuppgifter för Kristin är att leda de dagliga gymnastikpassen i grupp, något hon och boendets arbetsterapeut delar på. Vid behov gör Kristin även individuella behandlingar.
Parkinsons påverkar rörelseförmågan
Parkinson är en neurologisk sjukdom som på olika sätt påverkar personens förmåga att röra sig. Hur sjukdomen yttrar sig kan variera, en del har även en kognitiv påverkan med exempelvis sviktande minne och koncentrationsproblem. Det finns mediciner som delvis kan bromsa sjukdomens förlopp, men ännu finns inte något botemedel.
Dagsformen varierar ofta kraftigt för den som har Parkinsons.
-Något som fungerar en dag fungerar inte alls en annan dag. Ibland kan det till och med vara skillnad vad man klarar på morgonen och eftermiddagen.
Att vara lyhörd är därför centralt för att kunna hjälpa de boende på bästa sätt, menar Kristin. Här behöver dagens olika moment få ta den tid personen behöver.
-Det är viktigt med ett lugn, stress förvärrar symtomen för den här gruppen.
En extra bra arbetsdag, beskriver Kristin, är när hon har haft ett möte med en boende och hon inser att hon haft del i någon förbättring i personens vardag.
-Kanske har jag hjälpt till med något hjälpmedel som funkat bra och som lett personen klarar att gå ut själv igen eller förflytta sig en längre sträcka än tidigare. Det gör mig glad.