Oskar Palmbäck Ersta Vändpunkten porträttbild

"Att få uppleva sommaren tillsammans med barn är svårslaget"

Oskar Palmbäck, föreståndare för Ersta Vändpunktens sommarläger, firar i år elva år med lägret. Fem år som ledare och sju år som föreståndare.

Ersta Vändpunktens verksamhet vänder sig till dig som är anhörig till någon med beroende.

Det är uppenbart att Oskar trivs med sitt jobb – men vad är roligast?

Att få uppleva sommaren tillsammans med barn är svårslaget.

– Sen är det svårt att sätta ord på vad jag menar, men när jag ser våra deltagare på lägret så påminns jag om hur viktigt det är med trygghet. När man känner trygghet runt sig så är det lättare att på riktigt visa vem man är.

– Barnen och tonåringarna ger så otroligt mycket genom att bara vara sig själva. Jag upplever att det är just det som är styrkan med vårt sommarläger. Det finns en frihetskänsla där som jag tycker väldigt mycket om.

Berätta om sommarlägret – hur fungerar det?

– Alla som åker på sommarlägret har under året gått i barn- eller tonårsgrupp hos oss på Ersta Vändpunkten. Man kan enkelt säga att sommarlägret är förlängning av våra grupper. Precis som i våra grupper har varje dag ett specifikt tema, som till exempel känslor, gränser och stress/ångest. Och vi har något som vi kallar ”vår stund” då vi pratar om teman som dessa genom samtal, övningar, eller genom att spela teater.

– Utöver det så gör vi alla andra klassiska lägeraktiviteter som paddling, fiske, bad och spökvandringar. Många av oss som arbetar på lägret arbetar även som gruppledare på Ersta Vändpunkten. Det gör att vi känner deltagarna och har en god inblick i deras familjesituation.

 


Händer något nytt i år jämfört med tidigare år?

– Det gör det alldeles säkert. I år har vi en hel del nya ledare som kommer in med fräscha tankar och idéer som vi vill pröva på. Några av dessa ledare är gamla deltagare och där kan vi snacka experter! De vet exakt vad som funkar och vad som behöver utvecklas. Varje sommar har vi en stor fotbollsmatch mellan ledare och deltagare. Vi ledare vinner väldigt sällan men i år tänkte vi ändra på den saken.

Ersta Vändpunktens arbete handlar mycket om att sätta det berörda barnet i fokus. Hur gör ni det rent specifikt?


– När vi planerar inför sommaren så vill jag som föreståndare att vi är redo med en bred och mångsidig ”aktivitetsbank”. Det ska finnas mycket att göra för barnen och tonåringarna!

– Den höga personaltätheten öppnar upp för en flexibilitet när det gäller att sätta barnet i centrum. Vi brukar ha gemensamma aktiviteter några gånger under dagen men all annan tid så väljer deltagarna själva vad de vill göra. Vill man ta det lugnt så gör man det. Vill man ha fart så fixar vi fart. Vill en deltagare hänga själv med en ledare så är det helt okej.

Finns det möjlighet att anmäla sig till er verksamhet i höst eller är anmälan redan stängd?

– Om man har ett barn/tonåring som lever eller har levt i en familj med beroende så kan man alltid kontakta oss. I nuläget är höstens grupper fulltecknade, men vi stänger aldrig möjligheten att anmäla sig till en grupp. Ibland kan man få vänta en termin innan man får plats och ibland går det snabbare.


Kontakta Ersta Vändpunkten: 

Telefon: 08-714 62 16. Vi har telefontid måndag-torsdag klockan 9-12.
E-post:
 vandpunkten@erstadiakoni.se

För kontaktuppgifter till alla som jobbar på Vändpunkten, klicka här >>

Det här kan vi hjälpa dig med

Två personer spelar sällskapsspel

För barn och familjer

I Vändpunktens barnprogram träffas barn som växer upp i familjer där det pågår eller tidigare har funnits substansberoende.

Oskar Palmbäck föreläser för ungdomar

För tonåringar och unga vuxna

I Vändpunktens tonårs- och unga vuxnaprogram träffas personer som lever eller har levt i familjer med substansberoende.

Flera händer på ad längs en trädstam

För vuxna

Vuxenprogrammet vänder sig till anhöriga och närstående från 18 års ålder och uppåt. Programmet är öppet för alla som på något sätt drabbats av en annan persons bruk av alkohol eller droger.