På Världsdiabetesdagen den 14 november hade Diabetic Designed prisutdelningen för Årets diabetessjuksköterska och Årets diabetesläkare. Priset är en ”hyllning till alla de som gör ett fantastiskt arbete inom diabetesvården” enligt initiativtagaren Marie Fahlin.
Patienterna bestämmer vem som vinner och i konkurrens av 180 andra diabetesläkare så vann Pontus Curman.
Några av de inskickade motiveringarna löd:
”Han är briljant, sticker verkligen ut bland de många diabetesläkare jag haft genom åren.”
”Han är trevlig, empatisk, oerhört kunnig och noggrann, trygg och har stort tålamod. Han finns alltid tillhands trots fullbokad kalender och man känner sig aldrig till besvär.”
– Utmärkelsen känns jättekul såklart och som en bekräftelse, inte på vad jag presterar i förhållande till behandlingsmålen utan i vårdkontakten och dialogen med patienterna.
Hur arbetar du för att skapa den relationen med patienterna?
– Jag ser diabetes som hela livets sjukdom. Istället för att fråga om blodsockerbalans så frågar jag hur läget är.
– Jag är nyfiken på livet bakom sjukdomen. Inte för att snoka utan för att de personliga frågorna visar på det som i sin tur har betydelse för hur personen med diabetes på bästa sätt kan ta hand om sin sjukdom.
År 2022 belönades Diabetes- och endokrinmottagningen med utmärkelsen Diabetespriset 2022 av Storstockholms Diabetesförening.
Vad är det då mottagningen gör bra rent generellt?
– Att vi vårdgivare får tid för patienterna viktigt i sammanhanget. Sedan har vi väldigt god kontinuitet. Patienten träffar alltid samma vårdgivare och behöver inte dra sin historia på nytt, utan vi fortsätter bara där vi senast slutade.
– I hög grad följer vi Erstas värdegrund om att se hela människan och utgår från värdeorden professionalism, tillit och hopp. Jag tänker ofta på det: hur viktigt hoppet är och att man lyfter det som funkar. Det är rätt ände att börja i.
Vad tror du är nyckeln till att leva ett gott liv med sin diabetes?
– Att vara utbildad i och förstå hur sjukdomen fungerar. Kunskap är nyckeln till att själv kunna ta makten över sjukdomen och inte låta den ta över hela tillvaron.