Det var redan på 1980-talet som Active Support togs fram i England, och det evidensbaserade arbetssättet har sedan dess använts med framgång på gruppboenden i bland annat Storbritannien och Australien. Men i Sverige har arbetssättet inte implementerats förrän nu.
Initiativtagaren var Magnus Tideman, nu professor vid Marie Cederschiöld Högskola men tidigare verksam under några år i Australien. Det var där som han kom i kontakt med Active Support första gången och senare beslöt att undersöka metoden genom ett doktorandprojekt hemma i Sverige med start 2020. Den doktorand som nappade var Jenny Aspling, som tyckte att ämnet för avhandlingen var ett enkelt val.
– Jag ville ta reda på om arbetssättet går att implementera här, och om resultatet i så fall visar att livskvaliteten stärks för personer med intellektuella funktionsnedsättningar på samma sätt som i andra länder, säger Jenny Aspling, som nu är inne på sitt femte år som doktorand på Marie Cederschiölds högskola.
Innan den akademiska karriären hade hon jobbat med personer med funktionsnedsättningar i hela sitt yrkesliv. Först som medarbetare och senare som chef på gruppbostäder och daglig verksamhet.
– Under den tiden blev det tydligt för mig att det saknas strategiska arbetssätt och kompetensutveckling i personalgrupperna här i Sverige. Det motiverade mig att byta bana och söka förbättringar genom akademin, säger Jenny Aspling.
Unikt projekt
Under forskningsprojektet har fyra gruppbostäder deltagit, varav två från Ersta diakoni. Jenny har utbildat personal och chefer med stöd från forskare vid La Trobe University i Melbourne. Utbildningen genomförs på två dagar och följs av månatlig praktisk handledning.
– Det som gör Active Support unikt är att det är så praktiskt. Personal får analysera vardagssituationer och lära sig hur man steg för steg kan ge stöd som involverar den boende så mycket som möjligt i vardagssituationer.
Jenny Aspling betonar vikten av att träna personalen på plats på gruppboendet.
– Det räcker inte med teori. Vi ser ett enormt värde i att utbildningen sker direkt i vardagen, där vi stöttar personalen att skapa positiva, nära relationer med de boende. Det är de nära relationerna som är grunden för allt.
Stora förändringar för de boende
De första resultaten från projektet, som nu publicerats i en artikel i Journal of Intellectual & Developmental Disability, är tydliga: Efter implementeringen av Active Support upplevde de boende fler valmöjligheter och ett bättre samspel med personalen. En av nycklarna visade sig vara humor.
– Personalen blev bättre på att möta de boendes känslor och ge stöd som verkligen utgick från individens behov. En av de boende sa till exempel att det allra viktigaste var att personalen tog sig tid att skratta med honom.
För att nå bäst resultat ska personalen stötta, men utan att ta över situationen.
– Det handlar om att vara nära men inte styra. Att låta personen själv vara delaktig, kanske genom att hen dukar fram sin egen lunchtallrik eller väljer aktiviteter under dagen. Det stärker självkänslan och självständigheten.
Långsiktigt engagemang krävs
Trots de positiva resultaten finns det utmaningar. Enligt Jenny Aspling kräver metoden engagemang för att bli hållbar över tid.
– Det är lätt att falla tillbaka i gamla rutiner. Därför är det så viktigt att varje gruppboende har en ansvarig som håller i arbetet och att personalen regelbundet påminns om arbetssättets värde.
Efter att hon disputerar 2025, och avhandlingen publiceras i sin helhet, hoppas hon att fler gruppbostäder i Sverige ska kunna ta del av resultaten.
– Drömscenariot är att vi sprider arbetssättet och gör det lättare för personal att anamma Active Support. Det är inte svaret på allt, men det är en fantastisk grund att bygga vidare på för att öka livskvaliteten för personer med IF, säger Jenny Aspling.
Stödet för forskningsprojektet om Active Support går i linje med Ersta diakonis varumärkeslöfte ”Grundat i vetenskap och utfört med hjärta”. För mer information, besök erstadiakoni.se eller kontakta Mathias Laurentz, områdeschef Ersta LSS, på 08-714 60 72.