God mat och trevliga måltider är en del av en god omsorg. Det är inte bara viktigt för hälsan utan även för livskvalitet och välmående. Vi har en egen dietist som sprider kunskap om måltidens betydelse och om vikten av matglädje.
Så skapar vi trivsamma måltider
Vår dietist arbetar för att måltiderna på Ersta diakonis äldreboenden ska uppfylla grundläggande krav som näringsrik mat med god smak, men även för att tillfällena ska ge något mer än bara mat i magen:
– Måltiderna ska vara en aktivitet som skapar trivsel och trygghet, smakar riktigt gott och är välbekant, säger dietist Åsa Bergholtz.
På alla Erstas äldreboenden arbetar vi efter FAMM (Five Aspects of Meal Model). Det är en forskningsbaserad arbetsmetod som fokuserar på allt som ingår i måltidssituationen, som exempelvis mötet vid bordet, dukningen, smaken, en tydlig presentation av maten, ljudnivån med mycket mera. Genom att arbeta aktivt med måltidsmiljön vill vi skapa måltider som är en trevlig stund att se fram emot.
En vardag med guldkant
Att sätta guldkant på vardagen är viktigt, därför tar vi vara på varje tillfälle som ges att fira och uppmärksamma olika högtider och temadagar exempelvis Nobeldagen, semlans, våfflans och kanelbullens dag. För att avrunda veckan och skapa helgkänsla serveras det fredagsbubbel. På helgerna är det lite finare dukning och extra god mat som serveras och förstås vin för den som önskar. Ibland har vi lite extra gott till söndagsfrukosten och ett fint söndagsfika.