Datortomografi

Datortomografi eller skiktröntgen är en form av röntgen som tar detaljerade bilder av kroppens organ.

Före besöket

Beroende på vilken del av kroppen som ska undersökas är förberedelserna olika. Av kallelsen framgår hur du skall förbereda dig inför ditt besök hos oss.

Under besöket

Du kommer att få ligga på en brits som åker in i en kort och öppen tunnel.
Vid behov ger vi kontrastmedel intravenöst och då sätter vi en nål i armen. Själva bildtagningen tar sällan mer än ett par minuter men undersökningstiden kan variera.

Efter besöket

Svaret på undersökningen skickas till den läkare som remitterade dig. Det är också den läkaren som ska informera dig om vad undersökningen gav för resultat.

Specialundersökningar vid Datortomografen

 

IMA (Implant Movement Analysis)

IMA är en undersökning för att ta reda på om ett implantat sitter löst med hjälp av en datortomografiundersökning. Patienter som upplever kronisk smärta efter en implantatoperation kan därigenom undvika onödiga risker och en förnyad operation kan undvikas, om det visar sig att implantatet inte är löst.

Undersökning av tjocktarmen, DT Colon

Tarmen fylls med en gas (koldioxid) genom en pip som sätts in i ändtarmen. Undersökningen är inte smärtsam men man kan känna lite obehag av magknip. Före undersökningen injiceras ett läkemedel i en nål i armen som gör att tarmen slappnar av. Vid bildtagningen ges också kontrastmedel via en nål i armen.

DT hjärta kranskärl

Mycket tid av denna undersökning är förberedelser inför bildtagnignen.
När du kommer till röntgenavdelningen kontrollerar vi puls och blodtryck 1 timme före undersökningen. Du får läkemedel som sänker pulsen (Seloken). Du får sedan sitta och vänta en stund innan vi börjar undersökningen.

Vi kommer koppla EKG-elektroder kopplas på din bröstkorg och eventuellt ger vi mer pulssänkande läkemedel. Du får nitroglycerinspray för att vidga kranskärlen och kommer att få en kontrastmedelsinjektion i ett blodkärl i armen.

Det är olämpligt att köra bil direkt efter undersökningen då övergående yrsel, huvudvärk och trötthet ibland förekommer efter medicineringen vi ger. I övrigt kan du leva som vanligt igen efter undersökningen.