Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Susanne fick hjälp av det mobila sjukvårdsteamet

Susanne

Tänk dig att du är hemlös, svårt sjuk och inte vet hur du ska göra för att få vård. Det här var verklighet för Susanne, men tack vare Ersta Pelarbackens mobila sjukvårdsteam kunde hon få hjälp.

- När jag träffade teamet vägde jag bara 47 kilo. Efter att ha blivit av med min bostad sex månader tidigare var jag djupt deprimerad, men förstod det inte själv. Dessutom hade jag en lunginflammation. Jag hade sovit i bilar och trappuppgångar och jag var hela tiden rädd att bli rånad. Teamet tog hand om mig och såg till att jag fick den vård jag behövde, säger hon.

Hon kommer ursprungligen från Norrköping och innan hon flyttade till Stockholm med sin man för ett tiotal år sedan bodde de några år i ett gammalt dragigt hus utanför Göteborg.

- Vi bestämde oss för att lämna allt och flytta, berättar hon, men de första månaderna i Stockholm hade vi ingenstans att bo. Vi sov ibland på olika härbärgen. Sedan fick vi en lägenhet i Rågsved där vi trivdes bra. 

Hamnade på gatan

Det var när de inte fick bo kvar i den lägenheten och hamnade på gatan som det blev svårt.

- Vi sov i bilar, på tåg och bussar för att hålla värmen. Ibland på gatan eller i portuppgångar. 

Hon berättar om hur hon drog tunga resväskor med den viktigaste packningen, saker som hon behövde dagligen. Det slutade med att hon blev av med allt annat - ärvda saker, minnen från uppväxten och bilderna på de tre barnen. 

- Det där tog mig så hårt, fast jag förstod inte då hur mycket, säger Susanne idag. Men att förlora allt jag ägde och att inte ha någonstans att ta vägen gjorde att jag hamnade i en depression.

Det mobila teamet blev räddningen

Efter något halvår kom Susanne till ett kvinnoboende i Stockholm. Det var här hon först mötte Ersta Pelarbackens mobila sjukvårdsteam. 

- Jag mådde inte alls bra, berättar hon. Jag var bara inne för jag var rädd att vara ute bland andra människor. Jag höll mig undan. Det var ju för att jag var deprimerad, fast jag förstod inte det. Men det mobila teamet såg att det var illa med mig. De var så omtänksamma och tog hand om mig. 

Susannes blodvärden var dåliga och dessutom hade hon en lunginflammation så det mobila teamet såg till att hon blev remitterad till Erstabacken – slutenvård för svårt sjuka hemlösa människor. 

Kontakten med det mobila sjukvårdsteamet förändrade livet för Susanne. På Erstabacken blev hon långsamt bättre och efter några månader kunde hon flytta in i en träningslägenhet utanför staden. 

I februari gifte hon sig i Stadshuset med den man som hon en gång flyttade till Stockholm med. De arbetar båda på Situation Stockholm och hon går fortfarande regelbundet till Ersta Pelarbacken för olika behandlingar. I början kom det mobila teamet och hämtade henne och såg till att hon kom dit, men nu klarar hon att ta sig in på egen hand. 

- Det är bra människor både i det mobila teamet och på Pelarbacken. De känner mig, avslutar hon.

Var med och bidra till en livsviktig sjukvårdsbil

För att kunna göra mer och nå fler vill vi utöka den mobila sjukvårdsverksamheten med en specialinredd skåpbil som gör det möjligt för teamet att komma ut i områden där undersökningar måste göras i fordonet, till exempel boplatser utanför Stockholm. Det gör att teamet kan nå de mest behövande på ett annat sätt än tidigare och genomföra undersökningar direkt på plats. Dessutom blir det en bättre arbetsmiljö för sjukvårdarna. Idag finns ingen motsvarande vård i Stockholm. 

Du kan hjälpa till.

| Fler

Kontakt

Givarservice
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 60 94
@ givarservice