Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Påskhälsning

Stefan Nilsson, direktor

Påskens händelser, då det omöjliga blir möjligt och dödens makt bryts, vill visa oss att kärleken, trots allt, är den starkaste av alla makter. Även om inget ibland talar för det så får vi leva med hoppet om att det är så och på så sätt kunna hitta kraft att gå vidare i de mest förtvivlade situationer.

Det är inte möjligt att skriva en påskhälsning utan att börja i det hemska som precis inträffat i Stockholm där våldet och ondskan återigen skördat människoliv och skakat om oss alla. En sådan händelse får oss alla att inse att ondskan finns nära också i de mest oväntade sammanhang, där vi tror oss vara säkra, och att livet är sårbart och att vi måste vårda den tid vi har här tillsammans. Vi blir påminda om några av mänsklighetens mest fruktansvärda sidor, men vi blir också påminda om mänsklighetens storhet och förmåga till empati, självuppoffring och solidaritet. 

När jag under lördagen och söndagen gick runt på gatorna i Stockholm så slogs jag också av att det mesta, mitt i det ofattbara, samtidigt också var som vanligt. Människor samlades, gick på caféer och restauranger, skratt hördes, på lördagen öppnade teatrarna igen och gatorna var fyllda av liv som det brukar vara en vacker vårdag. Mitt i sorgen fanns också glädjen, i dödens närhet fanns också livet. Det påminner oss också om att liv och död, godhet och ondska bara är ett hjärtslag ifrån varandra.

Och här finns också styrkan hos oss människor och i vårt samhälle. Vi är starkare än vad vi ibland tror och vårt öppna demokratiska samhälle tål betydligt mer än vad några ondsinta människor kan ställa till med, även om konsekvenserna för de som drabbats är fruktansvärda. Vårt öppna, ibland lite oformbara och ostyriga, samhälle har inte växt fram av en slump eller på grund av svaghet utan det har växt fram därför att det är bra, det gagnar oss och det är gott att leva i. Det ska vi minnas och det ska vi vårda.

Påskens händelser, då det omöjliga blir möjligt och dödens makt bryts, vill visa oss att kärleken, trots allt, är den starkaste av alla makter. Även om inget ibland talar för det så får vi leva med hoppet om att det är så och på så sätt kunna hitta kraft att gå vidare i de mest förtvivlade situationer. Påsken vill också säga oss att barnets oskuldfulla tillit till livet är det normala och att vuxenhetens misstänksamhet är en skada som vi alla tyvärr måste bära på. Påsken vill säga oss att ondskan i och för sig är verklig, men att den inte är en naturlag utan att det går att välja en annan väg. Påsken vill säga oss att ingen av oss står utanför, varken förmågan till det onda eller möjligheten till det goda, och att vi alltid kan välja kärleken.

Desmond Tutu har skrivit i en psalm som också översatts till svenska: ”Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat, ljuset upplyser mörkret, livet segrar till slut” Sv.ps 782.

Jag önskar alla en fridfull och välsignad påsk.

Stefan Nilsson
Direktor Ersta diakoni 

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00